Charts.cz/Fórum/NFT jako investice: Bublina nebo budoucnost?

NFT jako investice: Bublina nebo budoucnost?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi NFT. Je to dobrá investiční příležitost, nebo je to jenom další bublina, která brzy praskne? V poslední době se o tom hodně mluví a já mám pocit, že je to téma, které lidi buď milují, nebo nenávidí. Viděl jsem spoustu lidí, kteří prodávají digitální umění za obrovské částky a pak zase jiné, co na tom prodělali. Může mi někdo vysvětlit, co vlastně dělá NFT tak atraktivní pro investory? Je to opravdu něco víc než jen hype a trendy na sociálních sítích? A co třeba riziko – je to bezpečné investovat do něčeho, co je tak volatilní a nejasné? Pokud se rozhodnu investovat do NFT, jaké faktory bych měl mít na paměti? Má smysl kupovat NFT od známých umělců, nebo stačí něco méně známého, co může mít potenciál růstu? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých by se nováčci měli vyvarovat? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale rád bych získal pohledy od těch, kdo už v tom mají nějaké zkušenosti. Děkuji!

168 slov
1.7 minut čtení
11. 1. 2021
Dominik Volf
Dominik Volf

Takže, co se týče NFT jako investice, je to fakt složitý. Na jednu stranu, vidíme lidi, co prodávaj digitální umění za šílený prachy, ale pak jsou tu ti, co na tom pěkně prodělali. Hype kolem NFT přitahuje pozornost, ale to neznamená, že to je stabilní investice.

Atraktivní na NFT je, že nabízí něco unikátního a ověřitelného – vlastnictví digitálního umění, který je jinak možný snadno kopírovat. Ale to znamená i velký riziko – trh je mega volatilní a ceny můžou rychle klesnout. Pokud uvažuješ o investici do NFT, měl bys mít na paměti pár věcí: známý umělci mají větší šanci na růst ceny, ale můžeš najít i méně známe talenty, co by mohli vyletět.

Nováčci by se měli vyvarovat emocí a slepého následování trendů. Taky si dávej pozor na poplatky za minting a prodej, protože ty můžou snížit zisk. A vždycky se snaž koupit něco, co se ti líbí – pokud to nevyjde jako investice, aspoň to budeš mít pro radost. Takže buď opatrnej a hodně zkoumej! Měj se!

169 slov
1.7 minut čtení
30. 4. 2023
Radek Kouba
Radek Kouba

Tak to je dost těžké říct, jestli jsou NFT bublina nebo budoucnost. Na jednu stranu vidíš, jak někteří lidé vydělávají na digitálním umění šílené peníze, ale zároveň jsou tu příběhy o těch, co prodělali majlant. Hype okolo toho je obrovský, hlavně na sociálních sítích, takže spousta lidí investuje bez pořádného zhodnocení rizik.

Atraktivní na NFT je to, že dávají umělcům možnost prodávat svoje práce přímo lidem a mají tu unikátnost, což pro sběratele může být zlatý důl. Když přemýšlíš o investici, je dobrý se koukat na umělce – známí umělci mají větší šanci na úspěch, ale zas ten potenciál u méně známých může být lákavý.

Riziko je jasné, trh s NFT je hodně volatilní a nevíš, co se stane. Nováčci by měli být opatrní, třeba si dát pozor na overhyped projekty nebo ty bez reálné hodnoty. Dobrý je taky udělat si průzkum a neskočit po prvním pěkném obrázku. Takže shrnuto: buď obezřetný, rozmysli si investice a hodně se informuj.

159 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
Irena Brožová
Irena Brožová