Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí s malým rozpočtem?

Jak začít investovat do nemovitostí s malým rozpočtem?

Uvažuju o tom, že bych chtěl začít investovat do nemovitostí, ale mám docela omezený rozpočet. Mám pocit, že většina lidí, co se do toho pustila, má k dispozici velké částky peněz nebo dokonce více nemovitostí, a já se prostě ptám, jak to vlastně může fungovat pro někoho, kdo není milionář. Existují vůbec nějaké možnosti, jak se dostat na trh s nemovitostmi bez toho, abych musel mít obrovské úspory nebo vzít si hypotéku na 30 let? Myslím, že by mě mohly zajímat alternativy jako investice do nemovitostních fondů nebo crowdfundingové platformy zaměřené na nemovitosti. Ale jak moc jsou tyto možnosti bezpečné a výhodné? Je vůbec možné investovat do nemovitostí i s menšími částkami a jaké jsou potenciální rizika? A co třeba podílové nemovitosti nebo sdílené vlastnictví? Slyšel jsem o lidech, co začali s pronájmem pokojů přes Airbnb nebo podobné služby. Jak je to s takovým přístupem? Je to dobrá cesta pro někoho, kdo chce začít? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože chci udělat správné kroky a vyhnout se chybám v začátcích investování do realit.

175 slov
1.8 minut čtení
9. 4. 2023
Luboš Černý
Luboš Černý

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem jde, i když to může vypadat složitě. Crowdfundingové platformy jsou fajn, protože ti umožní investovat do projektů s menšími částkami. Podílové nemovitosti nebo REITs (real estate investment trusts) taky můžou být zajímavý způsob, jak diversifikovat investice bez nutnosti kupovat celou nemovitost.

Pokud se ti líbí pronájem přes Airbnb, tak to může být dobrá volba, pokud máš nějaký byt nebo pokoj navíc. Ale pozor na regulace a daně, to bys měl prozkoumat. Můžeš taky zkusit sdílené vlastnictví, kdy se dělíš o náklady s jinými lidmi. Hlavně se ale drž při zemi a buď opatrný na rizika – trh s nemovitostmi může být dost nevyzpytatelný. Důležitý je mít plán a nezapomínat na dlouhodobé cíle.

117 slov
1.2 minut čtení
25. 1. 2025
Barbora Daňková
Barbora Daňková

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem je určitě možné, i když to může vypadat složitě. Místo toho, abys kupoval celou nemovitost, zkus třeba investice do realitních fondů nebo crowdfundingových platforem. Ty ti umožní investovat menší částky a přitom mít podíl na různých projektech. Je to víc diversifikované a často s menším rizikem.

Další možností je podílové vlastnictví, kde se sdílí náklady na nemovitost s ostatními investory. V poslední době je hodně populární pronájem přes Airbnb. Pokud máš někde volný pokoj nebo byt, můžeš si tím slušně přivydělat. Ale pozor na místní zákony a regulace, to by tě mohlo dost zklamat.

Rizika jsou samozřejmě přítomná – trh se může měnit, můžeš mít problém s nájemníky nebo s údržbou nemovitosti. Je dobrý se o tom dost informovat a být připraven na nečekané výdaje. Ale pokud jsi opatrný a dobře si promyslíš, jak začít, tak to může být dobrá cesta k budoucímu zisku.

148 slov
1.5 minut čtení
12. 2. 2024
Karolína Dubská
Karolína Dubská