Charts.cz/Fórum/Jak minimalizovat riziko ztráty při poskytování likvidity na decentralizovaných burzách?

Jak minimalizovat riziko ztráty při poskytování likvidity na decentralizovaných burzách?

Máte někdo zkušenosti s poskytováním likvidity na decentralizovaných burzách a jak se dá snížit riziko ztráty? Slyšel jsem o tom, že impermanent loss je velký problém, když ceny tokenů kolísají, a tak bych rád věděl, jestli existují nějaké osvědčené strategie, které by mi mohly pomoci ochránit moje investice. Například, je lepší poskytovat likviditu v párech, které mají stabilnější ceny nebo snad vůbec používat stablecoiny? A co třeba sledování tržních trendů a využívání analýz – to fakt pomůže, nebo je to jen teorie? Taky by mě zajímalo, jak moc jsou důležité poplatky za transakce a jak to ovlivňuje celkovou ziskovost. Pokud někdo má tipy na konkrétní platformy nebo protokoly, které jsou méně rizikové, sem s nimi! Jaké máte názory na diverzifikaci portfolia likvidity? Všichni víme, že se vyplatí rozložit riziko, ale jak to udělat efektivně v prostředí decentralizovaných financí? Děkuji za jakékoliv rady alebo zkušenosti!

144 slov
1.4 minut čtení
8. 11. 2023
Emil Košťál
Emil Košťál

Pro minimalizaci rizika ztráty při poskytování likvidity na DEXech je dobrý nápad zaměřit se na stabilní páry, ideálně s stablecoiny nebo tokeny, co nemají moc volatility. Když ceny kolísají, tak impermanent loss dost bolí, takže lepší je držet likviditu v méně rizikových aktivách. Sleduj tržní trendy a analýzy, to může pomoct, ale stejně nic není stoprocentní. Co se týče poplatků za transakce, měly bys je brát v úvahu, protože ty mohou snížit ziskovost – čím nižší poplatky, tím lépe pro tebe. Pokud jde o diverzifikaci, doporučuji rozložit likviditu do více poolů místo toho, abys všechno hodil do jednoho – tím snížíš riziko. Některé platformy jako Uniswap a SushiSwap jsou dost populární, ale koukni i na novější projekty, které mají slušné funkce a nižší konkurenci. Hlavně buď obezřetný a pravidelně kontroluj své pozice.

132 slov
1.3 minut čtení
3. 4. 2024
Jan Fojtík
Jan Fojtík

Když jde o poskytování likvidity na DEXech, tak fakt musíš mít na paměti impermanent loss. Jedna z nejlepších strategií je fakt vybírat stabilnější páry, třeba stably s ETH nebo BTC. Tím se aspoň trochu vyhneš velkým výkyvům cen. Sleduj tržní trendy, ale nečekej, že ti to všechno zachrání, spíš to ber jako dodatečný nástroj. Poplatky za transakce jsou taky důležité – když jsou vysoké, tak ti to sežere zisk a je dobrý to mít na paměti při výběru platformy. Co se týče diverzifikace, jo, rozložit riziko se vyplatí, ale zas ne úplně přehánět s počtem párů, aby ses v tom neztratil. Některý platformy jako Uniswap nebo SushiSwap jsou známý, ale zkus i ty menší, co možná nabízejí lepší podmínky. Klidně se ptej víc lidí a sleduj fórka, tam se často dozvíš něco zajímavého!

133 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2022
Vladimír Vojtěch
Vladimír Vojtěch