Charts.cz/Fórum/Která sektorová ETF se vyplatí koupit do roku 2025?

Která sektorová ETF se vyplatí koupit do roku 2025?

V souvislosti s aktuálními trendy na trhu mě zajímá, které sektorové ETF by mohly být dobrou investicí do roku 2025. Slyšel jsem, že některé sektory jako technologie, zdravotnictví a obnovitelné zdroje energie mají velký potenciál růstu, ale nejsem si jistý, jak správně vybrat. Jaké konkrétní ETF byste doporučili? A co třeba jejich výkonnost v posledních letech? Myslíte si, že je rozumné investovat do sektorových fondů v době, kdy je trh tak volatilní? Vím, že je důležité diversifikovat a mít dlouhodobý plán, ale chtěl bych znát názory ostatních investorů. Jaké jsou vaše zkušenosti s sektorovými ETF a co byste poradili nováčkům, kteří chtějí zainvestovat do těchto fondů? Děkuji za vaše názory a tipy.

112 slov
1.1 minut čtení
31. 7. 2023
Nikola Kočová
Nikola Kočová

Pokud uvažuješ o sektorových ETF do roku 2025, určitě bych se podíval na technologie a obnovitelné zdroje. Například ETF jako Invesco QQQ, co sleduje Nasdaq 100, nebo iVESTOQ Solar ETF může být zajímavé. Zdravotnictví taky nevypadá špatně, třeba SPDR S&P Biotech ETF. Výkonnost těchto ETF byla v posledních letech docela solidní, i když trh je teď dost rozkolísaný. Volatilita může být výhodou pro dlouhodobější investory, protože se dá využít poklesů k nákupu levněji. Diversifikace je určitě klíčová, takže nedávej všechno do jednoho košíku. Já osobně mám pár ETF a zatím mě nezklamaly, ale samozřejmě to chce čas a sledování trhu. Sektorový fondy mají smysl, pokud víš, do čeho jdeš. Nováčkům bych doporučil začít s menšími částkami a učit se pod tlakem trhu.

122 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Vladimíra Sládková
Vladimíra Sládková

Sektorový ETF je dobrá volba, pokud chceš vsadit na trendy. Technologie jako NASDAQ-100 ETF (QQQ) nebo SPDR S&P Biotech ETF (XBI) mají celkem solidní výkonnost a potenciál. Zdravotnictví je taky v kurzu, máš třeba iHealth Care Select Sector SPDR Fund (XLV). Obnovitelné zdroje jsou zajímavé, podívej se na iShares Global Clean Energy ETF (ICLN). Trh je teď fakt dost volatilní, ale pokud plánuješ investovat dlouhodobě, tak je to ok. Diversifikace je klíčová, takže radši nemít všechno v jednom sektoru. Můj tip: koukni na historickou výkonnost a sleduj trendy, ale vždycky mysli na riziko. Nováčci by měli začít s menšími částkami a postupně se učit.

104 slov
1 minut čtení
3. 1. 2024
Dominik Vítek
Dominik Vítek