Charts.cz/Fórum/ETF vs. podílové fondy - co vybrat?

ETF vs. podílové fondy - co vybrat?

Když se zamýšlím nad investováním, čím dál častěji narážím na otázku, zda by bylo lepší investovat do ETF nebo do podílových fondů. V poslední době se zdá, že investice do ETF nabírají na popularitě, ale jaká je vlastně ta hlavní výhoda oproti klasickým podílovým fondům? Je pravda, že ETF nabízejí nižší poplatky a větší flexibilitu při obchodování? A co likvidita – je výhodou ETF, že je můžete nakupovat a prodávat během celého obchodního dne? Na druhou stranu jsem slyšel, že podílové fondy mají často lepší manažerskou expertizu a možnost aktivního řízení portfolia. Jak moc důležité je mít fundovaného manažera, když mluvíme o dlouhodobém investování? A jak to vypadá s daněmi? Je v tom nějaký zásadní rozdíl mezi těmito dvěma typy investic? Zajímalo by mě také, jaké jsou zkušenosti ostatních investorů. Kdo už zkoušel oboje a co by mi doporučil? Dává smysl mít v portfoliu jak ETF, tak podílové fondy, nebo se mám zaměřit pouze na jeden z těchto instrumentů? Jak bych měl při rozhodování zohlednit své cíle a toleranci k riziku? Děkuji za jakékoli tipy nebo zkušenosti!

177 slov
1.8 minut čtení
5. 4. 2023
Dana Rybářová
Dana Rybářová

No, tak tohle je fakt častá dilema. Já osobně jsem zkusil oboje – ETF i podílové fondy. Musím říct, že ETF jsou super pro lidi, co chtějí flexibilitu. Můžeš je koupit a prodat kdykoli během dne a většinou mají nižší poplatky. To je fajn, pokud chceš investovat víc aktivně. Na druhou stranu, podílové fondy mají ten benefit, že za tebou stojí manažer, který se snaží to spravovat líp než trh. To může mít smysl, pokud chceš spíš bezstarostně investovat a neřešit to moc.

Co se týče likvidity, tak jak říkáš, ETF jsou hodně likvidní. U podílovek si musíš počkat do konce dne na cenu, což může být nevýhoda. Ale zas u některých podílových fondů dostaneš přístup k aktivnímu řízení a to může vyplatit v dlouhém horizontu.

Daně? V ČR je to docela podobné, ale u ETF můžeš narazit na nějaké specifika, když jdeš přes zahraniční brokery.

Jinak si myslím, že kombinace obojího by mohla být dobrá strategie. Mít část v ETF pro tu flexibilitu a část v podílovkách pro ten management. Záleží fakt na tvých cílech a jak moc chceš riskovat. Pokud jsi konzervativnější typ, možná ty podílovky jsou lepší volba.

190 slov
1.9 minut čtení
19. 12. 2023
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk

Když to vezmu z pohledu běžného investora, ETF mají určitě svoje výhody. Mně osobně se líbí, že je můžu kupovat a prodávat kdy chci, jako akcie. Poplatky jsou většinou nižší než u podílových fondů. To je pro mě důležité, když chci mít víc peněz na investice místo na poplatky.

Na druhou stranu, podílové fondy mají často lepší manažerské týmy, což může být výhoda, pokud chceš mít někde aktivní správu a doufat v lepší výnosy. Tohle ale může být riskantní, protože ne každý manažer má úspěch. Je taky pravda, že na daně může být rozdíl, ale to závisí na konkrétním fondu a tvé situaci.

Myslím, že kombinace obojího může být dobrý nápad. Pokud máš rád pasivní investování a nižší náklady, ETF jsou super. Ale pokud chceš mít něco s aktivním řízením a máš důvěru v manažera, tak podílový fond může mít smysl. Záleží na tom, co ti vyhovuje víc a jaký máš styl investování. Musíš si uvědomit své cíle a jak moc jsi ochotný riskovat.

163 slov
1.6 minut čtení
25. 5. 2023
Simona Říhová
Simona Říhová