ETF vs. podílové fondy - co vybrat?
Když se zamýšlím nad investováním, čím dál častěji narážím na otázku, zda by bylo lepší investovat do ETF nebo do podílových fondů. V poslední době se zdá, že investice do ETF nabírají na popularitě, ale jaká je vlastně ta hlavní výhoda oproti klasickým podílovým fondům? Je pravda, že ETF nabízejí nižší poplatky a větší flexibilitu při obchodování? A co likvidita – je výhodou ETF, že je můžete nakupovat a prodávat během celého obchodního dne? Na druhou stranu jsem slyšel, že podílové fondy mají často lepší manažerskou expertizu a možnost aktivního řízení portfolia. Jak moc důležité je mít fundovaného manažera, když mluvíme o dlouhodobém investování? A jak to vypadá s daněmi? Je v tom nějaký zásadní rozdíl mezi těmito dvěma typy investic? Zajímalo by mě také, jaké jsou zkušenosti ostatních investorů. Kdo už zkoušel oboje a co by mi doporučil? Dává smysl mít v portfoliu jak ETF, tak podílové fondy, nebo se mám zaměřit pouze na jeden z těchto instrumentů? Jak bych měl při rozhodování zohlednit své cíle a toleranci k riziku? Děkuji za jakékoli tipy nebo zkušenosti!