Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a jak na nich vydělat?

Co jsou NFT a jak na nich vydělat?

Zdravím všechny, moc bych potřeboval poradit. Slyšel jsem o něčem, co se jmenuje NFT, a prý se na tom dají vydělat peníze. Ale upřímně, vůbec nevím, co to vlastně je. Můžete mi někdo jednoduše vysvětlit, co to ty NFT jsou? Jak fungují? Já slyšel, že je to nějaký druh digitálního umění nebo sběratelských předmětů, ale nejsem si jistý. A co je na tom vlastně tak zajímavého? Je to něco jako kryptoměny? A jak mohu začít investovat do NFT? Jaké platformy nebo weby bych měl sledovat? Na jakých NFT bych měl zaměřit, abych mohl něco vydělat? Myslíte, že je možné s tím opravdu zbohatnout nebo je to spíš jen další módní vlna, která brzy pomine? A jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT? Je to bezpečné? Vím, že trh může být velmi volatilní a že existuje hodně podvodů, takže mě zajímají vaše názory a zkušenosti. Děkuji moc za odpovědi!

149 slov
1.5 minut čtení
25. 6. 2020
Vlastimil Konečný
Vlastimil Konečný

NFT, což je zkratka pro non-fungible tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví unikátního digitálního majetku. Může to být cokoliv od umění, přes hudbu až po videa. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin, které jsou zaměnitelné, každý NFT je jedinečný a nelze ho zaměnit za jiný stejný token.

Co se týče vydělávání na NFT, můžeš investovat do uměleckých děl nebo sběratelských předmětů, které mají potenciál zvýšit svou hodnotu. Dobrým začátkem je sledovat platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde najdeš spoustu různých NFT. Zkus se soustředit na umělce nebo projekty, které mají dobrou reputaci a komunitu.

Není ale zaručeno, že na tom zbohatneš – trh s NFT je hodně volatilní a může se stát, že investice klesne na hodnotě. Takže si dej pozor na rizika a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Je tam i spousta podvodů, takže buď opatrný a dělej si důkladný průzkum.

Zkrátka NFT může být zajímavá cesta, ale jako každá investice to nese riziko. Pokud ti jde o rychlé zbohatnutí, radši se zamysli dvakrát.

169 slov
1.7 minut čtení
19. 4. 2024
Zdeňka Hamplová
Zdeňka Hamplová

NFT neboli non-fungible tokens jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního umění, hudby, videí nebo dokonce i tweetů. Je to prostě způsob, jak mít něco unikátního na internetu. Fungují na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje bezpečnost a nefalšovatelnost těchto tokenů.

Jasně, že se na tom dá vydělat, ale je to dost riskantní. Můžeš koupit NFT a pak ho prodat dráž, ale trh je hodně volatilní a můžeš taky prodělat. Tyhle tokeny se prodávají na různých platformách jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Když chceš začít investovat, doporučuji sledovat trendy – některé umělce nebo kolekce mají potenciál rychle zhodnotit.

Ale bacha na podvody! Ne všechno, co vypadá dobře, je bezpečné. Zjisti si o tom co nejvíc a radši investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Hodně lidí mluví o NFT jako o módní vlně, která může brzy skončit, takže buď opatrný a dělej si pořádný průzkum.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 3. 2024
Vojtěch Hampl
Vojtěch Hampl