Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do akcií, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do akcií, když mám málo peněz?

Zajímalo by mě, jak to vlastně chodí s těmi akciemi, když nemám moc peněz na investice. Přemýšlím o tom, že bych chtěl začít investovat do akcií, ale mám obavy, že s malým rozpočtem to nemá smysl. Mám třeba jen pár tisíc korun a bojím se, že to je málo na to, abych mohl začít. Slyšel jsem něco o různých platformách, které umožňují investovat malé částky, ale nejsem si jistý, jak to všechno funguje. Jaké jsou vlastně nejlepší způsoby, jak začít investovat s omezenými prostředky? Existují nějaké tipy nebo rady pro úplné začátečníky? Měl bych se zaměřit na nějaké konkrétní akcie nebo spíše diverzifikovat? A co třeba poplatky za obchodování - jak moc to ovlivňuje malé investice? Uvažoval jsem také o ETF nebo nějakých fondech, ale nevím, jestli je to pro mě to pravé. Jak tedy můžu efektivně investovat do akcií bez toho, abych riskoval všechny své úspory? Každopádně bych rád slyšel názory od lidí, kteří mají zkušenosti s investováním a mohou mi poradit, jak na to. Co je podle vás klíčové pro úspěšný start do světa akcií s nízkým rozpočtem?

180 slov
1.8 minut čtení
11. 9. 2023
Ondřej Stehlík
Ondřej Stehlík

Investovat s málo penězi je určitě možný, nemusíš mít hned miliony. Na začátek zkus nějaké brokerské platformy, co nemají vysoké poplatky. Dneska už můžeš koupit akcie i za pár stovek nebo investovat do ETF, což je super způsob, jak diverzifikovat s malým rozpočtem. Tím pádem místo jedné akcie si koupíš kousek mnoha firem a snížíš riziko.

Důležité je začít malými částkami a pravidelně přispívat. Třeba si každej měsíc ušetři nějaký peníze a investuj je. Spousta lidí dělá chybu, když se snaží trefit jeden akciový hit, radši se zaměř na dlouhodobější přístup.

Co se týče poplatků, tak si dobře vyber brokera – nízké nebo žádné poplatky za obchodování ti pomůžou víc než si myslíš. Také koukni na platformy s možností investice do fractional shares – to znamená, že můžeš koupit jen část akcie, což je fajn, když chceš investovat do drahých firem.

Na závěr – buď trpělivej, nesnaž se zbohatnout přes noc. Investování je maraton, ne sprint. Každý krok se počítá a i malý úspory se můžou časem slušně zhodnotit.

167 slov
1.7 minut čtení
14. 5. 2024
Radek Odehnal
Radek Odehnal

S malým rozpočtem se dá začít investovat, i když to může vypadat složitě. Můžeš zkusit platformy, co umožňují investovat malé částky, jako jsou třeba aplikace pro mobilní investování. Ty většinou mají nízké nebo žádné poplatky, což je pro tebe důležité, protože s menšími částkami ty poplatky fakt dost sežerou zisky.

Co se týče akcií, tak místo toho, abys kupoval jednotlivé akcie, může být rozumnější přemýšlet o ETF nebo indexových fondech. Ty ti umožní diverzifikaci i s pár tisíci korunami. Takže místo toho, abys riskoval všechno na jednu akcii, rozložíš to do více firem najednou, což snižuje riziko.

Je dobrý mít na paměti, že investování je maraton a ne sprint. To znamená, že když začneš hned s malou částkou a pravidelně přidáváš další peníze, tak se to s časem nasčítá. A taky si dej pozor na emoce, protože trhy můžou být dost volatilní. Nezapomeň si udělat nějaký průzkum a zjistit, do čeho chceš investovat. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
12. 10. 2021
Vladimíra Holušová
Vladimíra Holušová