Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejnovější trendy v DeFi lending a borrowing?

Jaké jsou nejnovější trendy v DeFi lending a borrowing?

DeFi se poslední dobou hodně rozvíjí a zajímalo by mě, co jsou ty nejnovější trendy v lending a borrowing protokolech. Slyšel jsem o různých novinkách, jako jsou algoritmické úrokové sazby nebo integrace s NFT jako zajištění, ale moc tomu nerozumím. Jaké protokoly teď frčí? Je pravda, že některé z nich nabízejí lepší úroky než tradiční banky? A co se vlastně děje s likviditou v těchto protokolech? Mám pocit, že se objevují nové platformy každý den a já bych chtěl vědět, jak na tom jsou ty stávající. Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl sledovat, když uvažuji o půjčování nebo půjčování přes DeFi? A také, jaký je rozdíl mezi různými typy zajištění, které se teď používají? Je to všechno tak složité? Rád bych se dozvěděl víc i o rizicích spojených s těmito praktikami. Pokud máte nějaké doporučení na konkrétní protokoly nebo projekty, co mají dobrou reputaci, byl bych za to moc vděčný. Taky by mě zajímalo, jak je to s regulacemi – mění se něco v souvislosti s vládními zásahy? Je vůbec možné očekávat nějakou stabilitu v tomto rychle se měnícím prostředí? Díky!

182 slov
1.8 minut čtení
31. 3. 2024
Vladimír Vejvoda
Vladimír Vejvoda

Tak jo, co se týče DeFi lending a borrowing, teď je to fakt šílené. Nových protokolů přibývá jako hub po dešti a některé z nich fakt nabízejí lepší úroky než banky, což je super. Algoritmické úrokové sazby jsou na vzestupu, což znamená, že úroky se mění na základě nabídky a poptávky. A to zajištění pomocí NFT? To je nový level, ale má to své mouchy, hlavně co se týče volatility těch aktiv.

S likviditou to teď taky není jednoduché. Některé protokoly mají spoustu likvidity, ale jiný zase zápasí. Klíčový faktory, co sledovat, jsou APY (roční procentní výnos), reputace protokolu a jaký typ zajištění používají – jsou stablecoiny nebo altcoiny? Každý zajišťovací typ má svoje pro a proti, takže je dobrý si to prostudovat.

Rizika jsou hlavně v tom, že se může něco zas dost rychle změnit – hacky, chyby v kódu nebo i regulace. Regulace se teď fakt hýbou, takže kdo ví, co nás čeká. Stabilita? To je otázka na milion dolarů... V každém případě, doporučuji kouknout na protokoly jako Aave nebo Compound, ty mají celkem dobrou reputaci a dost uživatelů. Ale buď opatrný a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit!

192 slov
1.9 minut čtení
26. 12. 2024
Filip Matoušek
Filip Matoušek

V DeFi lending a borrowing teď frčí vícero věcí. Algoritmické úrokové sazby jsou hodně populární, protože se přizpůsobují aktuální nabídce a poptávce, což může být pro některé uživatele výhodný způsob, jak získat lepší úroky než v tradičních bankách. Některý protokoly jako Aave nebo Compound stále dominují trhu, ale objevuje se i spousta nových hráčů, kteří nabízejí zajímavé funkce.

Integrace s NFT jako zajištění je taky zajímavý trend, i když je to pořád dost nové a takový divoký západ. Likvidita se často mění v závislosti na tržních podmínkách, takže je dobrý sledovat, jak se vyvíjejí likviditní pooly a kolik je v nich aktiv.

Když uvažuješ o půjčování nebo půjčování, měl bys koukat na úrokový sazby, bezpečnost protokolu (auditované smart kontrakty) a samozřejmě typ zajištění. Různé protokoly přijímají různé druhy zajištění - od stablecoinů po kryté kryptoměny - což ovlivňuje tvůj risk.

Rizika jsou jasná: volatilita trhu, zranitelnosti smart kontraktů a potenciální likvidace tvého zajištění při poklesu hodnoty. Regulace se taky mění, zejména co se týče KYC a AML požadavků, takže je dobré sledovat, co na to říkají vlády.

Pokud hledáš něco stabilnějšího, tak zkuz Aave nebo MakerDAO - mají solidní reputaci. Ale jak říkám, vždycky bacha na rizika a dělej si vlastní průzkum! V tomhle světě žádná stabilita není zaručená.

205 slov
2.1 minut čtení
10. 1. 2024
Pavla Hrdá
Pavla Hrdá