Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a jak je mohu použít pro pasivní příjem? Diky!

Co jsou NFT a jak je mohu použít pro pasivní příjem? Diky!

V poslední době se hodně mluví o NFT, ale musím přiznat, že v tom mám trochu zmatek. Můžete mi prosím vysvětlit, co to vlastně jsou ty NFT? Slyšel jsem, že se dají kupovat a prodávat, ale nemám tušení, jak to funguje a proč by to mělo být zajímavé. Zajímá mě také, jestli je možné z NFT udělat nějaký způsob pasivního příjmu. Jak to vlastně funguje? Mohu nějak investovat do NFT a pak z toho mít nějaké peníze, aniž bych musel neustále sledovat trh? Vím, že existují různé platformy, kde se NFT prodávají, ale nevím, jak začít. Mám také pocit, že některé NFT mohou mít hodnotu a jiné ne, což je pro mě jako investora docela matoucí. Můžu investovat do něčeho, co si myslím, že bude mít v budoucnu vyšší hodnotu? A co když se mi to nepodaří? Jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT? Opravdu to může být dobrý způsob, jak si vytvořit pasivní příjem? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních. Děkuju!

164 slov
1.6 minut čtení
31. 8. 2021
Milena Buchtová
Milena Buchtová

NFT, nebo Non-Fungible Tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví unikátních digitálních položek, jako jsou obrázky, videa nebo dokonce hudba. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin, které jsou zaměnitelné (fungible), každé NFT je jedinečné a má svou vlastní hodnotu. To znamená, že když koupíš NFT, máš něco, co nikdo jiný nemůže mít přesně v tom samém formátu.

Pokud jde o pasivní příjem, existuje pár způsobů, jak s NFT vydělávat. Například můžeš kupovat NFT umělců nebo projektů, které věříš, že porostou na hodnotě. Pak je můžeš prodat později za víc. Další možností je vytvořit vlastní NFT a prodávat je na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Někdy můžeš také nastavit roční provizi z prodeje svých NFT, což by ti mohlo generovat příjem bez nutnosti aktivního sledování.

Rizika jsou ale vysoká – hodnota NFT může klesnout a některé projekty se ukážou jako podvody. Je dobrý nápad udělat si vlastní průzkum, než do něčeho investuješ. Určitě se podívej na úspěšné projekty a zamysli se nad tím, co se ti líbí a co by mohlo mít v budoucnu hodnotu. A pamatuj, že ne všechno, co je trendy, bude mít dlouhodobou hodnotu.

185 slov
1.9 minut čtení
3. 10. 2023
Petra Machačová
Petra Machačová

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, který dokazují vlastnictví nějakého jedinečného digitálního objektu, jako je třeba umění, hudba nebo videa. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin, které jsou zaměnitelné, každý NFT je unikátní a nedá se vyměnit 1:1. Jak to funguje? Většinou se prodávají na specializovaných platformách jako OpenSea nebo Rarible. Můžeš je koupit a pak je zkusit prodat později, pokud jejich hodnota vzroste.

Pokud jde o pasivní příjem, některé NFT projekty nabízejí mechanismy, jak můžeš získávat peníze bez toho, abys musel neustále obchodovat. Třeba některé NFT vytváří pravidelný příjem z licenčních poplatků nebo z prodeje zboží. Je dobré si ale důkladně vybírat, protože ne každé NFT má budoucnost a ceny můžou dost kolísat.

Rizika? Jasně, trh s NFT je dost volatilní a investice do nich mohou hodně kolísat. Někdy můžeš nakoupit něco za vysokou cenu a pak se ti to nepodaří prodat za víc. Vždycky je dobrý udělat si nějaký průzkum a zjistit, co je teď trendy a co by mohlo mít hodnotu v budoucnu. Takže jo, může to být zajímavá investice na pasivní příjem, ale chce to opatrnost a trochu štěstí.

183 slov
1.8 minut čtení
21. 12. 2024
Zdeněk Staněk
Zdeněk Staněk