Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do kryptoměn?

Jak mohu začít investovat do kryptoměn?

Zajímám se o kryptoměny a přemýšlím, jak bych mohl začít investovat. Dozvěděl jsem se, že to může být skvělý způsob, jak rozšířit své portfolio a možná i vydělat nějaké peníze, ale mám spoustu otázek. Nejprve mě zajímá, co všechno potřebuji k tomu, abych mohl začít? Musím si otevřít účet na nějaké burze nebo platformě, a pokud ano, jakou byste doporučili? Slyšel jsem o různých možnostech jako Coinbase nebo Binance, ale nejsem si úplně jistý, která je nejlepší pro začátečníka.

Také bych rád věděl, jestli je třeba mít nějaké technické znalosti nebo zkušenosti s počítači, abych mohl bezpečně obchodovat s kryptoměnami. Mám obavy o bezpečnost – jak mohu ochránit své investice před hackery nebo ztrátou? Je dobré používat peněženky na kryptoměny a pokud ano, jaký typ peněženky je nejlepší pro malé investice?

Další věc, co mě trápí, je výběr správných kryptoměn. Jak poznám, do kterých měn se vyplatí investovat? Je lepší začít s Bitcoinem nebo Ethereumem, nebo se mám podívat i na méně známé altcoiny? A co když se rozhodnu investovat do NFT – to je také součástí tohoto světa?

Rád bych se dozvěděl více o strategii investování. Jak často bych měl sledovat trhy a jak reagovat na změny cen? Je lepší investovat pravidelně menší částky, nebo čekat a vložit větší částku najednou? A co mám dělat v případě propadu trhu? Jak se vyhnout panice a špatným rozhodnutím?

Vím, že investování do kryptoměn může být rizikové a že bych měl být obezřetný. Jaké jsou vaše tipy pro nováčky jako já? Co bych měl mít na paměti při svých prvních krocích do tohoto vzrušujícího světa kryptoměn?

260 slov
2.6 minut čtení
9. 5. 2022
Nikola Kuchařová
Nikola Kuchařová

Investování do kryptoměn je fakt zajímavý krok, ale chce to rozvahu. Nejprve si určitě otevři účet na burze, většina začátečníků volí Coinbase, je to uživatelsky přívětivé a jednoduché na pochopení. Binance je taky dobrá, ale může být pro nováčky trošku zmatená. Doporučuju si pořádně prostudovat, jak ta platforma funguje, než začneš něco kupovat.

Co se týče technických znalostí – nemusíš být expert na počítače, ale základní orientace v tech věcech je plus. Bezpečnost je fakt důležitá. Hlavně používej dvoufaktorovou autentizaci a zvaž investici do hardwarové peněženky, pokud plánuješ držet větší částky dlouhodobě. Softwarové peněženky jsou fajn pro menší částky a častější obchodování.

Pokud jde o výběr kryptoměn, Bitcoin a Ethereum jsou docela bezpečné sázky pro začátečníka. Ale můžeš se podívat i na altcoiny – jen dej pozor na ty, které mají solidní komunitu a projekt za nimi. NFT je kapitola sama pro sebe, tak si to předtím pořádně prozkoumej.

Ohledně strategie – pravidelně sleduj trhy, ale nepanikař při propadech. Lepší je investovat malé částky postupně (tzv. dollar-cost averaging), než riskovat větší jednorázovou investici, která může spadnout. A když trh padá, zkus se zamyslet nad tím, jestli chceš nakupovat víc nebo prostě jen počkat.

Na závěr – buď obezřetný a nezapomeň investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Hodně štěstí!

206 slov
2.1 minut čtení
25. 12. 2024
Renata Štefanová
Renata Štefanová

Investování do kryptoměn je fakt zajímavý krok, ale máš pravdu, že je potřeba na to jít opatrně. Nejprv si musíš otevřít účet na nějaké burze – Coinbase a Binance jsou dobré pro začátečníky, mají jednoduché rozhraní a dost návodů. V technických znalostech nemusíš být expert, ale základní orientaci v tom, jak fungují burzy a transakce bys měl mít.

Bezpečnost je důležitá. Měl bys mít peněženku – buď online (hot wallet) nebo offline (cold wallet). Pro malé investice stačí začít s online peněženkou, ale pokud plánuješ větší částky, tak radši zvaž nějakou hardwarovou peněženku.

Co se týče výběru kryptoměn, Bitcoin a Ethereum jsou spolehlivé a většina lidí na nich začíná. Altcoiny mohou být riskantnější, ale mohou mít i vysoký potenciál. NFT jsou fajn, ale není to úplně stejné jako tradiční investice do krypta.

Když jde o strategii, fakt záleží na tobě. Někteří lidé preferují průměrování nákupů (pravidelné menší částky), jiní čekají na správnou příležitost. V případě propadu trhu je klíčové nepanikařit – trhy jsou volatilní a cenové skoky se stávají. Důležité je mít plán a držet se ho.

Na závěr – buď obezřetný, dělej si vlastní výzkum a nezapomeň, že investice do kryptoměn může být dost riskantní. Hodně štěstí!

195 slov
2 minut čtení
13. 1. 2025
Ivana Janoušková
Ivana Janoušková