Charts.cz/Fórum/Investice do ETF versus tradiční akcie - co vybrat?

Investice do ETF versus tradiční akcie - co vybrat?

Chtěl bych se zeptat, co si o tom myslíte, když přemýšlím o investicích. Měli byste investovat do ETF nebo do tradičních akcií? Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? Četl jsem, že ETF jsou skvělou volbou pro diversifikaci a snižování rizika, ale na druhou stranu jsem slyšel, že investování do jednotlivých akcií může přinést vyšší zisky, pokud si správně vyberete. Je lepší mít v portfoliu pár kvalitních akcií nebo raději investovat do fondu, který zahrnuje širokou škálu firem? Jak se to liší z pohledu poplatků a správy investic? A co likvidita? Je snadnější prodat ETF než akcie? Přemýšlím i o dlouhodobém horizontu – jaké strategie doporučujete pro začátečníky? Jaké jsou vaše vlastní zkušenosti s těmito dvěma možnostmi a co byste poradili někomu, kdo se chce rozjet v investování? Díky moc za každou radu!

133 slov
1.3 minut čtení
20. 10. 2023
Jindřiška Kalousová
Jindřiška Kalousová

Když to shrnu, ETF jsou super pro diversifikaci a jsou obvykle levnější na poplatky než nákup jednotlivých akcií. Můžeš mít hned kousek z mnoha společností a tím snižuješ riziko. Na druhou stranu, pokud si vybereš správné akcie, můžeš vydělat víc, ale je to riskantnější a chce to víc času a znalostí. Co se týče likvidity, většinou je snazší prodat ETF, protože je to jako obchodování s akciemi na burze. Dlouhodobě se doporučuje mix – nějaké ETF na stabilní růst a pár kvalitních akcií, které myslíš, že porostou. Pokud jsi začátečník, tak ETF by mohla být lepší volba na start. Můj tip? Než začneš investovat, měj jasno v tom, co chceš a jaký máš cíl.

114 slov
1.1 minut čtení
19. 11. 2023
Vlastimil Dubský
Vlastimil Dubský

Pokud přemýšlíš, kam investovat, ETF jsou fakt super volba, hlavně kvůli diversifikaci. Místo toho, abys vsadil všechno na jednu akcii, můžeš mít kousek z mnoha firem, což snižuje riziko. Na druhou stranu, tradiční akcie můžou přinést větší výnosy, ale musíš mít štěstí a dobrý cit pro trh. Co se poplatků týče, ETF obvykle mají nižší náklady na správu než aktivně spravované fondy. Likvidita je taky zajímavá – ETF se obchodují jako akcie na burze, takže je můžeš snadno koupit nebo prodat. Dlouhodobě se doporučuje diversifikovat a pokud jsi začátečník, začni klidně s ETF. Můj tip? Sleduj trh a uč se postupně, investování je maraton, ne sprint.

106 slov
1.1 minut čtení
17. 2. 2024
Daniela Dostálová
Daniela Dostálová