Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do ETF, když nemám žádné zkušenosti?

Jak mohu začít investovat do ETF, když nemám žádné zkušenosti?

V poslední době se stále více mluví o ETF a já mám obrovský zájem do nich investovat, ale přiznávám, že jsem úplně zelený v oblasti investic. Nikdy jsem se o to nestaral, a tak bych rád věděl, jak vlastně začít. Kde sehnat ty správné informace? Je potřeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? Mám vůbec šanci to zvládnout bez předchozích zkušeností? Jaké platformy nebo brokery byste doporučili pro začátečníky jako jsem já? Je lepší začít s menšími částkami nebo mám hned investovat víc? A co třeba poplatky spojené s investováním do ETF – je něco, na co bych si měl dát pozor? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké konkrétní ETF, které jsou vhodné pro nováčky, nebo se mám raději řídit nějakými trendy? Vím, že bych měl mít nějakou strategii a plán, ale jak na to? Jak zjistím, které ETF mají potenciál růstu a která jsou ta bezpečnější? Rád bych se vyhnul zbytečným chybám a ztrátám. Takže pokud máte nějaké tipy nebo rady, budu moc vděčný. Předem díky za všechny odpovědi!

171 slov
1.7 minut čtení
17. 5. 2022
Ladislav Pešek
Ladislav Pešek

Začít s investováním do ETF není tak těžký, jak se to zdá. Prvně, doporučuji se podívat na nějaké online kurzy nebo videa o investování a ETF. Existuje spousta zdrojů, co ti vysvětlí základy. Znalosti určitě nejsou nutné, ale čím víc toho budeš vědět, tím lépe. Začni s menšími částkami, třeba pár tisíc, abys měl prostor na chyby, což se může stát.

Pokud jde o brokery, hodně lidí doporučuje platformy jako Degiro nebo Robinhood (pokud jsi v US), protože mají nízké poplatky a jsou uživatelsky přívětivé. Na poplatky si dej pozor, aby ti z investice neukrajovaly moc peněz – sleduj správy a roční náklady ETF. Co se týče konkrétních ETF, začni třeba s indexovými fondy jako S&P 500, ty bývají relativně stabilní a mají dobrý dlouhodobý růst.

Mít strategii je důležitý – třeba si stanov cíle, co od investic chceš a jak dlouho plánuješ investovat. Sleduj trh a zkus se orientovat podle trendů, ale moc se na to nespoléhej. Dobře nastuduj i rizika a nenech se unést emocemi. A hlavně – nezapomeň pravidelně sledovat svoje investice a učit se z toho.

179 slov
1.8 minut čtení
15. 4. 2024
Radek Štěpán
Radek Štěpán

Investování do ETF může být fajn způsob, jak začít. Nejprv si udělej nějaký základní průzkum o tom, co ETF jsou – jsou to v podstatě fondy, které sledují určité indexy, takže se ti to hodí, pokud chceš diverzifikovat bez toho, abys musel kupovat jednotlivé akcie. Je dobré začít s menšími částkami, abys zjistil, jak to funguje a jak reaguješ na tržní pohyby.

Pro začátečníky doporučuji platformy jako Degiro nebo Revolut – mají jednoduché rozhraní a nízké poplatky. Když už mluvíme o poplatcích, dávej pozor na správní poplatky ETF a transakční poplatky brokera. Čím nižší, tím lepší.

Pokud jde o konkrétní ETF, zkus třeba S&P 500 ETF nebo nějaké globální fondy, co investují do různých sektorů. To ti dá šanci na růst i při určité bezpečnosti. Měl bys mít jasnou strategii – jestli chceš investovat dlouhodobě nebo krátkodobě. Sleduj trendy, ale nenech se jimi úplně strhnout. Udělej si plán a drž se ho.

Na netu najdeš spoustu článků a videí, kde se lidi dělí o tipy a rady. Knihy o investování taky nejsou k zahození. Důležité je se nebát a postupně se učit. Každý udělá nějaké chyby, ale to je součást procesu. Hlavně buď trpělivý.

193 slov
1.9 minut čtení
5. 1. 2025
Lukáš Beran
Lukáš Beran