Na co se zaměřit při výběru růstových akcií?
Když přemýšlím o investování do růstových akcií, tak mě napadá spousta věcí, na které bych se měl soustředit. Jak poznám, zda má firma skutečně potenciál růst? Měli byste třeba sledovat jejich tržby a ziskovost, ale co když se na první pohled zdá, že všechno vypadá skvěle a pak se to najednou zadrhne? Jak důležité jsou prospěšné produkty nebo služby? A co inovace, hraje to roli? Mám také brát v úvahu konkurenci a jak si firma stojí v porovnání s ostatními? Myslím si, že je důležité rozumět tomu, jaký je model podnikání, ale jak hluboko se do něj mám ponořit? Zajímalo by mě také, jak důležitá je historie firmy. Je fakt, že novější společnosti mohou mít větší potenciál pro růst, ale co starší firmy s dobrou historií? Je lepší zaměřit se na mladé technologické firmy nebo spíš na zavedené značky s inovativními produkty? Jak moc se musím zajímat o makroekonomické faktory a trendy v oboru? A co ohledně hodnocení akcií? Jak zjistit, zda jsou nadhodnocené nebo podhodnocené? Mám se podívat na ukazatele jako P/E ratio nebo PEG ratio a jak moc jsou tyto čísla důležitá pro rozhodování? Vždycky jsem slyšel o diverzifikaci portfolia, je to něco, co bych měl mít na paměti při výběru těchto akcií? A poslední otázka – jak moc času bych měl investovat do sledování těchto akcií po jejich koupi? Je vůbec možné najít správnou rovnováhu mezi dlouhodobým držením a aktivním obchodováním?