Charts.cz/Fórum/Na co se zaměřit při výběru růstových akcií?

Na co se zaměřit při výběru růstových akcií?

Když přemýšlím o investování do růstových akcií, tak mě napadá spousta věcí, na které bych se měl soustředit. Jak poznám, zda má firma skutečně potenciál růst? Měli byste třeba sledovat jejich tržby a ziskovost, ale co když se na první pohled zdá, že všechno vypadá skvěle a pak se to najednou zadrhne? Jak důležité jsou prospěšné produkty nebo služby? A co inovace, hraje to roli? Mám také brát v úvahu konkurenci a jak si firma stojí v porovnání s ostatními? Myslím si, že je důležité rozumět tomu, jaký je model podnikání, ale jak hluboko se do něj mám ponořit? Zajímalo by mě také, jak důležitá je historie firmy. Je fakt, že novější společnosti mohou mít větší potenciál pro růst, ale co starší firmy s dobrou historií? Je lepší zaměřit se na mladé technologické firmy nebo spíš na zavedené značky s inovativními produkty? Jak moc se musím zajímat o makroekonomické faktory a trendy v oboru? A co ohledně hodnocení akcií? Jak zjistit, zda jsou nadhodnocené nebo podhodnocené? Mám se podívat na ukazatele jako P/E ratio nebo PEG ratio a jak moc jsou tyto čísla důležitá pro rozhodování? Vždycky jsem slyšel o diverzifikaci portfolia, je to něco, co bych měl mít na paměti při výběru těchto akcií? A poslední otázka – jak moc času bych měl investovat do sledování těchto akcií po jejich koupi? Je vůbec možné najít správnou rovnováhu mezi dlouhodobým držením a aktivním obchodováním?

234 slov
2.3 minut čtení
16. 6. 2024
Bedřich Pešta
Bedřich Pešta

Při výběru růstových akcií je dobrý začátek zaměřit se na tržby a ziskovost, ale to není všechno. Je důležité zkoumat, jak firma inovuje a co nabízí za produkty nebo služby. V dnešním rychlém světě může být i skvělá firma vystavena konkurenci, která ji v mžiku předběhne. Takže koukni na to, jak je na tom s konkurencí a jak vypadá její podnikatelský model.
Historie firmy má také svůj význam, ale mladé firmy často nabízejí vyšší potenciál, takže pokud jde o technologické firmy, klidně se ptej, jestli to dává smysl. Co se týče makroekonomických faktorů a trendů v oboru, určitě bys měl mít přehled o tom, co se děje – ekonomika a trendy dokážou hodně zamíchat kartami.
Pokud jde o hodnocení akcií, P/E nebo PEG ratio jsou dobré ukazatele, ale neber to jako jediný faktor rozhodování. Nadhodnocené akcie se rychle mění, tak buď opatrný. A diverzifikace – rozhodně ji neignoruj. Mít rozložené investice pomůže zmírnit riziko.
Po koupi akcií bych doporučil sledovat je pravidelně, ale nemusíš být posedlý každým pohybem. Najdi si rovnováhu mezi dlouhodobým držením a občasným obchodováním. Dlouhodobé investice mají větší šanci na růst než rychlé prodeje, tak to měj na paměti.

195 slov
2 minut čtení
17. 1. 2025
Helena Hrubá
Helena Hrubá

Při výběru růstových akcií je dobrý nápad zaměřit se na několik klíčových věcí. První je tržní potenciál – prostě zjistit, zda má firma prostor pro růst. Sledování tržeb a ziskovosti je fajn, ale koukání na jejich trendy v delším horizontu může odhalit víc, než se zdá. Inovace jsou určitě důležité; firmy, co pravidelně přicházejí s něčím novým, mají často větší šanci uspět. A nezapomeň na konkurenci – jaké mají postavení na trhu? Co se týče modelu podnikání, snaž se pochopit, jak firma vydělává a jak se plánuje rozšiřovat. Historie firmy hraje roli taky, ale ne vždy; novější firmy můžou mít vyšší potenciál, ale zase staré značky s dobrou historií mají stabilitu. Makroekonomické faktory jsou důležité, protože ovlivňují celkové prostředí pro podnikání. U hodnocení akcií se podívej na P/E nebo PEG ratio – to ti dá nějaký obrázek o tom, jestli je akcie nadhodnocená nebo ne. Diverzifikace portfolia je rozhodně dobrý tip – nemít všechno v jedné firmě je moudré. Po koupi akcií je dobrý mít přehled, ale nemusíš to kontrolovat každý den; dlouhodobý přístup s občasným sledováním trendů může fungovat. Hlavní je najít rovnováhu mezi trpělivostí a ochotou reagovat na změny.

191 slov
1.9 minut čtení
31. 12. 2024
Zuzana Šimůnková
Zuzana Šimůnková