Co ovlivňuje cenu NFT v umění?
V poslední době jsem se začal zajímat o NFT, hlavně v oblasti umění, a mám pocit, že to je celkem zajímavé téma. Zaujal mě totiž ten obrovský rozmach a růst cen některých digitálních děl, a tak mě napadlo, co vlastně určuje jejich cenu? Je to jenom trend nebo to má nějaké hlubší důvody? Myslím tím třeba známí umělci, kteří prodávají své práce jako NFT, mají na to velký vliv? Jak moc hraje roli exkluzivita těchto děl? Zvažoval jsem také, jestli je důležité, aby byl umělec populární na sociálních sítích nebo jestli cena víc závisí na samotném díle. A co třeba komunitní podpora? Jak moc ovlivňuje cenu, když má umělec silnou základnu fanoušků? Někde jsem slyšel, že cena může být také ovlivněna spekulacemi a hype kolem konkrétního NFT projektu. Mám pocit, že se na trhu s NFT objevuje spousta nových talentů, ale jak hodnotit jejich práci? Také jsem přemýšlel o tom, jaký vliv má platforem, kde se NFT prodávají. Může být cena různá na různých tržištích? A co technické aspekty jako kvalita kódu nebo blockchainová technologie? Jak to všechno dohromady funguje a co z toho vlastně určuje cenu jednotlivých NFT? Chtěl bych se dozvědět více o těchto aspektech a jak ovlivňují ceny v tomto fascinujícím světě digitálního umění.