Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas koupit ETF?

Kdy je nejlepší čas koupit ETF?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten nejlepší čas na nákup ETF? Já se v tom moc nevyznám a jsem si vědomý toho, že trhy jsou teď dost vrtkavé a neustále se mění. Mám pocit, že někteří lidé říkají, že je lepší nakupovat, když jsou ceny dole, ale jak to mám poznat? Jak vlastně zjistím, zda je trh v dobrém stavu pro investice do ETF? A co když jsem začátečník a nemám moc zkušeností s tím, jak fungují různé tržní cykly? Je důležité sledovat nějaké konkrétní ukazatele nebo trendy, nebo bych měl prostě koupit hned, jakmile uvidím nějakou zajímavou příležitost? Také jsem slyšel o tom, že průměrování nákupních cen může být dobrý přístup. Nevíte, jestli je to pravda? Jaký máte názor na strategii pravidelných investic do ETF a kdy bych měl začít? Měli byste doporučit nějaké konkrétní ETF pro začátek? Zajímalo by mě, zda je lepší čekat na určité příležitosti nebo spíše investovat průběžně. Jaký máte přístup k tomu, kdy vstoupit do trhu s ETF?

165 slov
1.7 minut čtení
10. 9. 2024
Marie Pazderová
Marie Pazderová

Neexistuje jednoznačná odpověď na to, kdy je nejlepší čas koupit ETF, protože to hodně závisí na tvých cílech a toleranci k riziku. Většina lidí říká, že je dobré kupovat, když jsou ceny nízko, ale to je těžký úkol. Můžeš sledovat tržní cykly a různé ukazatele jako P/E poměr nebo makroekonomické zprávy, ale i tak je to dost subjektivní.

Průměrování nákupních cen je fajn strategie – prostě investuješ pravidelně, ať už trh roste nebo klesá. Tak se vyhneš tomu stresu z čekání na „ten správný okamžik“. Začátečníci by měli uvažovat o rozložení investic do několika ETF, třeba zaměřených na široký trh nebo různé sektory. Místo čekání na příležitosti je lepší mít plán a držet se ho.

Pokud jsi v tomhle nováček, začni s něčím jako S&P 500 ETF nebo nějakým indexovým fondem – to je relativně bezpečné a můžeš se tím trochu naučit. Investuj pravidelně a sleduj, jak to jde, čím víc se budeš učit, tím lépe pak odhadneš timing. Hlavně se nenech unést emocemi a neinvestuj jen na základě toho, co ti říkají ostatní.

172 slov
1.7 minut čtení
25. 1. 2025
Jan Kašpar
Jan Kašpar

Nákup ETF je fakt otázka, kdy do toho vlítnout. Mnoho lidí říká, že nejlepší čas je, když ceny klesají, ale to je těžko odhadnout. Trhy jsou teď fakt nevyzpytatelné, tak se snaž hledat nějaké trendy nebo ukazatele. Dobrý přístup může být průměrování nákupních cen – tím si rozložíš riziko a nekupuješ všechno najednou. Pravidelné investice jsou fajn, protože tím se vyhneš tomu stresu kolem načasování trhu. Co se týče konkrétních ETF, zkus začít s něčím širokým jako S&P 500 nebo nějakým globálním fondem, co pokrývá různé sektory. Hlavně se neboj investovat průběžně místo čekání na "to pravé". Investice do ETF by měla být dlouhodobá záležitost, tak klidně začni i hned a časem se víc naučíš.

115 slov
1.2 minut čtení
22. 1. 2025
Renata Jahodová
Renata Jahodová