Charts.cz/Fórum/Jaký umělecký styl je teď nejpopulárnější v NFTs?

Jaký umělecký styl je teď nejpopulárnější v NFTs?

Zajímalo by mě, jaký umělecký styl momentálně dominuje ve světě NFT. Sleduji, že se objevuje spousta různých žánrů a určitě je toho víc než jen pixel art nebo generativní umění. Myslím, že hodně lidí teď hledá něco nového, co by mohli investovat, a já bych rád věděl, jestli je nějaký konkrétní styl, který se teď těší obzvláštní popularitě. Zajímá mě také, jak to vlastně ovlivňuje ceny těchto digitálních děl a co na to říká komunita. Je to spíš o trendech nebo se jedná o nějaké hlubší umělecké směry? Které konkrétní projekty nebo umělci jsou aktuálně na vrcholu? A co třeba popkultura nebo spojení s módou? Není to jen o tom, co je právě v kurzu, ale také o tom, co lidé skutečně cítí a chtějí sbírat. Mám pocit, že NFT scéna se rychle vyvíjí a ráda bych slyšela názory ostatních na to, co se děje teď na trhu. Jak to vidíte vy? Jaký styl byste doporučili sledovat a proč?

159 slov
1.6 minut čtení
5. 7. 2023
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Nejpopulárnější styl v NFT se teď hodně točí kolem stylizovaného umění, což zahrnuje různé varianty od digitálního malování po 3D modely. Generativní umění stále frčí, ale hodně lidí teď objevuje i kombinace s popkulturou, jako jsou remixy známých ikon nebo postav. Některé projekty jako Bored Ape Yacht Club nebo CryptoPunks jsou pořád na vrcholu a vytvářejí komunitu, což hodně ovlivňuje ceny. A když do toho zapojíš módu a streetwear, tak najednou vidíš, jak se tyhle trendy prolínají a přitahují další investory. Spousta lidí sbírá nejen kvůli hodnotě, ale i kvůli pocitu, co to dílo vyjadřuje. Takže jo, je to o trendech, ale zároveň i o emocionálním spojení s dílem. Taky si myslím, že by stálo za to sledovat nové umělce a jejich unikátní styly, co se snaží prorazit. Je to fakt dynamický prostředí a každý týden je něco nového.

139 slov
1.4 minut čtení
28. 11. 2024
Olga Vaňková
Olga Vaňková

Hele, teďka v NFT scéně je hodně trendy 3D umění a stylizovaný ilustrace. Hodně se objevujou i různé experimenty s VR a AR, což lidi hodně zajímá. Co se týče generativního umění, to furt táhne, ale už to není tak cool jako dřív. Umělci jako Beeple nebo Pak pořád dominujou, ale noví tvůrci jako Krista Kim s jejími digitálními obrazy vypadá, že mají taky velký úspěch. Móda a popkultura se do toho dost promítají - často vidíš kolaborace s fashion brandama nebo celebritama, což zvyšuje ceny. Komunita se mění, lidi hledaj něco víc než jen trendy, chtěj investovat do něčeho, co má příběh nebo emoční hodnotu. Sleduju spoustu projektů a myslím, že teďka je dobrý zaměřit se na ty, co nabízej něco jedinečnýho - nejen vizuál, ale i celkovou koncepci a interakci. Takže jo, rozhodně koukat na rozmanitost a co lidi skutečně sbírají.

143 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2025
Jana Rybářová
Jana Rybářová