Jak poznat, kdy investice přechází do spekulace?
V poslední době se stále častěji setkávám s diskuzemi ohledně rozdílu mezi investicí a spekulací. Mám pocit, že spousta lidí si není úplně jistá tím, jaký je vlastně ten klíčový moment, kdy se z rozumné investice stává čistá spekulace. Jak to poznat? Například, když se rozhodnu investovat do akcií nějaké firmy, říkám si, že mám dlouhodobou vizi a důvěru v jejím růst. Ale co když začnu sledovat každodenní výkyvy ceny akcií a začnu nakupovat a prodávat podle toho, co se právě děje na trhu? V tu chvíli se asi moje investiční strategie mění a spíše směřuje k spekulaci. Jsou tu nějaké konkrétní ukazatele nebo signály, na které bych měl dávat pozor? Vím, že spekulace často vyžaduje hodně nervů a schopnost rychle reagovat. Jak tedy poznat, kdy už je moje investice spíše sázka na štěstí než rozumná volba? A co třeba kryptoměny – tam je to přece ještě složitější. Jaké faktory by měly hrát roli při rozhodování, jestli investuji nebo spekuluji? Dalo by se říct, že spekulace přichází s nedostatkem informací nebo znalostí o daném trhu? Jak to vidíte vy? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti na toto téma.