Charts.cz/Fórum/Jak mám začít investovat a co je to diversifikace?

Jak mám začít investovat a co je to diversifikace?

Už delší dobu přemýšlím o tom, že bych chtěl začít investovat, ale nevím, kde vlastně začít. Je toho tolik, co jsem slyšel, jako akcie, kryptoměny, nemovitosti a další možnosti. Chtěl bych se zeptat, jaké jsou ty nejlepší způsoby, jak se do toho pustit? Jaké kroky bych měl podniknout na začátku? Potřebuju nějaké úspory nebo mohu investovat s malým počátečním kapitálem? A co vlastně znamená diversifikace? Jak to funguje a proč je to pro investování důležité? Slyšel jsem, že když investujete do různých oblastí, tak tím snižujete riziko. Ale jaký je správný poměr mezi různými typy investic? Mám se soustředit na jednu oblast jako například akcie, nebo raději rozložit své investice do více kategorií? Jak to celé funguje v praxi? Byl bych rád za nějaké tipy nebo zkušenosti od vás, kteří již máte nějaké zkušenosti s investováním. Děkuji.

137 slov
1.4 minut čtení
27. 8. 2023
Lukáš Beran
Lukáš Beran

Pokud chceš začít investovat, tak je fajn si nejdřív udělat nějaký základní přehled. Můžeš se zaměřit na akcie, ETF, nebo i nemovitosti, záleží co tě víc láká. Začít můžeš klidně i s menšími částkami, dneska už jsou platformy, kde se dá investovat i od pár stokorun. Ale mít nějaké úspory je samozřejmě lepší, aspoň na pokrytí neočekávaných výdajů.

Diversifikace je prostě rozložení investic do různých typů aktiv – třeba akcie, dluhopisy, komodity a tak. Snižuje to riziko, protože když jedna investice klesne, další můžou růst nebo zůstat stabilní. Jaký poměr mezi různými investicemi? To záleží na tvém rizikovém profilu a cílech. Někteří radí třeba 70% akcie a 30% něco méně rizikového jako dluhopisy. Ale můžeš si to nastavit podle sebe.

Obecně je dobrý mít nějaký mix. Nedávej všechno do jedný oblasti, to by bylo dost riskantní. Když začneš, zkus třeba podílové fondy nebo ETF, protože ty už mají diversifikaci zabudovanou. Hodně štěstí!

150 slov
1.5 minut čtení
28. 5. 2024
Irena Vojtěchová
Irena Vojtěchová

Začít investovat je super nápad, hlavně když to děláš rozumně. Nejprve bys měl mít nějaké úspory, i když můžeš začít s menším kapitálem. Dneska už jsou platformy, kde můžeš investovat i s pár stovkami. Začni tím, že se seznámíš s různými možnostmi – akcie, ETF, nemovitosti, kryptoměny… Každá má své pro a proti.

A teď k té diversifikaci. To je vlastně způsob, jak si rozložit riziko. Když investuješ jen do jedné věci, třeba jen do akcií jedné firmy, a ta firma spadne, tak jsi v háji. Když ale investuješ do víc věcí (např. akcie, dluhopisy, nemovitosti), tak i když jedna klesne, ostatní ti můžou vydělat.

Není žádný univerzální poměr, co se týče rozložení investic. Záleží na tom, jak moc chceš riskovat a jaký máš cíl. Pokud jsi mladý a máš čas na růst kapitálu, můžeš mít víc akcií. Pokud se blížíš ke stáří a chceš chránit to, co máš, spíš zvolíš stabilnější možnosti.

Zkus si udělat plán, co bys chtěl dosáhnout a podle toho rozlož své investice. Je dobrý se vzdělávat a sledovat trh. Někdy je lepší jít pomalu a učit se za pochodu než rovnou skočit do vody. Hlavně neboj se ptát a měnit strategii podle toho, co tě zajímá.

199 slov
2 minut čtení
15. 11. 2021
Vlastimil Dubský
Vlastimil Dubský