Charts.cz/Fórum/Rizika investování do hedge fondů

Rizika investování do hedge fondů

Přemýšlím o investování do hedge fondů, ale mám spoustu otázek ohledně toho, co všechno může jít špatně. Můžete mi někdo objasnit, jaká vlastně jsou rizika spojená s těmito investicemi? Slyšel jsem, že hedge fondy mohou nabízet vysoké výnosy, ale také jsem zaznamenal varování před jejich rizikovostí. Co všechno bych měl mít na paměti, pokud se rozhodnu vložit své peníze právě sem? Jaké konkrétní faktory by mě mohly ohrozit? Může to být například likvidita – co když budu potřebovat své peníze zpět a fond je uzavřený pro výběry? A co poplatky? Mám pocit, že víc peněz jde na poplatky než na samotnou investici, což asi taky není ideální. Jak moc se liší výkonnost hedge fondů v porovnání s klasickými investicemi jako akcie nebo dluhopisy? A co když se fond dostane do problémů? Je tam nějaká ochrana pro investory? Musím se obávat ztrát nebo dokonce i bankrotu fondu? Jaké jsou další rizika, o kterých bych měl vědět, než se do toho pustím? Opravdu byste doporučili investovat do hedge fondů jako součást portfolia, nebo je lepší držet se osvědčenějších možností?

177 slov
1.8 minut čtení
20. 9. 2021
Ludmila Svobodová
Ludmila Svobodová

Investování do hedge fondů fakt není žádná sranda. Jasně, můžou nabídnout hezké výnosy, ale rizik je tam spousta. První věc, co bys měl mít na paměti, je likvidita. Může se stát, že budeš potřebovat peníze zpět a fond bude uzavřený pro výběry nebo ti dá jenom omezenou možnost vybrat si. To může být dost nebezpečné, pokud se dostaneš do finančních problémů.

Další věcí jsou poplatky – většina hedge fondů má fakt vysokej management fee, což znamená, že ti hodně peněz jde na poplatky a ne na samotné investice. To může dost ovlivnit tvůj konečný výnos.

Pokud jde o výkonnost, hedge fondy mohou být různě výkonné v porovnání s akciemi nebo dluhopisy. Někdy mohou být lepší, jindy horší, takže to chce prostě porovnávat a sledovat trendy. A co když se fond dostane do problémů? Většinou nemáš moc ochranu jako u bankovních produktů, takže ztráty jsou reálné.

A ještě jedna věc – bankrot fondu je taky možnost. Takže než se do toho pustíš, fakt zvaž všechny tyhle rizika. Je dobrý mít diverzifikované portfolio a nezapomínat na osvědčenější možnosti investování. Není to pro každého.

180 slov
1.8 minut čtení
24. 1. 2024
Karel Hrdý
Karel Hrdý

Takže, investování do hedge fondů může být fakt zábavné, ale má to spoustu úskalí. Vysoký potenciál výnosu je lákavý, ale můžeš narazit na dost rizik. Například likvidita – některé fondy mají více uzavřené termíny na výběry a když potřebuješ cash, tak jsi v háji. Poplatky jsou další věc, co tě může dostat, protože ti vezmou zisky, často i více než 2% ročně plus nějakou provizi z výkonu. Takže i když fondy můžou mít skvělé výsledky, ty si můžeš nakonec odnést prd.

Co se týče výkonnosti, hedge fondy se můžou chovat dost jinak než klasické akcie nebo dluhopisy. Mají různé strategie a někdy to znamená velké výkyvy v cenách. A pokud by se fond dostal do problémů, jako bankrot, tak pro tebe jako investora není moc ochrany – peníze prostě zmizí. Taky je tu riziko, že manažeři udělají špatná rozhodnutí a tvé prachy půjdou dolů.

Osobně bych se při první investici radši držel něčeho osvědčeného. Hedge fondy můžou být součástí portfolia, ale spíš až když víš, co děláš. Jinak to může být dost riskantní.

171 slov
1.7 minut čtení
4. 4. 2024
Zdeňka Kroupová
Zdeňka Kroupová