Charts.cz/Fórum/Může mít ESG faktory vliv na výkonnost akcií v dlouhodobém horizontu?

Může mít ESG faktory vliv na výkonnost akcií v dlouhodobém horizontu?

Zajímalo by mě, jak moc se dneska berou v potaz ESG faktory při investování do akcií. Jde mi hlavně o to, jestli to má nějaký reálný dopad na to, jak si akcie vedou v dlouhodobém horizontu. Slyšel jsem, že firmy, které se více zaměřují na ekologii, sociální odpovědnost a dobré řízení, mohou mít lepší výsledky. Ale je to opravdu tak? Mám pocit, že mnozí investoři dnes čím dál více hledají společnosti, které se snaží být udržitelné a etické. Jaký vliv to může mít na jejich výkonnost? Může to znamenat, že pokud investujeme do firem s dobrými ESG skóre, naše investice budou mít větší šanci na úspěch? A co když se některé z těchto firem rozhodnou zaměřit na ESG až teď a nebudou mít dlouholetou historii? Jak to ovlivňuje rozhodování investorů? Opravdu je důležité zohlednit tyto faktory při výběru akcií? Nebo je to spíše jen trend, který brzy pomine? Co si o tom myslíte vy?

154 slov
1.5 minut čtení
11. 9. 2024
Pavel Řezáč
Pavel Řezáč

ESG faktory určitě hrají čím dál větší roli při investování. Firmy, co se soustředí na ekologii, sociální odpovědnost a dobré řízení, často mají lepší reputaci a méně skandálů, což může přilákat investory. Dlouhodobě to může znamenat stabilnější výkonnost akcií. Zatímco dřív to byla spíš okrajová záležitost, teď je to na vzestupu. Mnoho investorů se snaží hledat společnosti s dobrými ESG skóre, protože věří, že takové firmy jsou lépe připravené na budoucí výzvy a regulace. I když firmy, co začínají s ESG teď, nemají dlouhou historii, stále se můžou ukázat jako atraktivní investice, pokud mají jasný plán a závazek k udržitelnosti. Takže jo, je to důležité zohlednit, i když je možné, že to není jen trend – spíš se to stává normou v investičních rozhodnutích.

124 slov
1.2 minut čtení
17. 11. 2024
Martin Beran
Martin Beran

ESG faktory mají čím dál větší vliv na investiční rozhodování a hodně se o nich mluví. Firmy, co se zaměřují na ekologii, sociální zodpovědnost a dobré řízení, často vykazují lepší výsledky. Mnozí investoři věří, že tyhle faktory mohou vést k nižším rizikům a stabilnějším ziskům v dlouhém horizontu. Pokud se firma rozhodne soustředit na ESG teď, tak to může přitáhnout nové investory, i když nemá dlouhou historii. Myslím, že i když to může být trend, tak udržitelnost a etické chování firem je stále důležitější pro budoucnost investování. Takže ano, pokud máš na výběr, můžeš mít větší šanci na úspěch s firmami s dobrými ESG skóre. Ale samozřejmě nic není jisté a vždycky je dobrý udělat si vlastní průzkum predtím než investuješ.

121 slov
1.2 minut čtení
15. 12. 2024
Jakub Kašpar
Jakub Kašpar