Charts.cz/Fórum/Jaké náklady musím počítat při investování do nemovitostí?

Jaké náklady musím počítat při investování do nemovitostí?

Uvažuju o investování do nemovitostí, ale dost mě trápí, jaké všechny náklady s tím souvisejí. Je to jen o ceně nemovitosti, nebo bych měl mít na paměti i další výdaje? Zajímalo by mě, jestli je třeba počítat s nějakými skrytými náklady, jako jsou poplatky za služby nebo údržbu. Jak moc by měly být tyto dodatečné náklady vysoké? A co daně? Jaké daňové povinnosti mám jako investor v oblasti nemovitostí? Musím se bát nějakých velkých překvapení, které by mi mohly zkomplikovat rozpočet? Mám taky na mysli náklady na renovaci a opravy – kolik bych měl odhadnout na tyto výdaje a jak je to s pojištěním nemovitosti? Může mi někdo poradit, jak si udělat realistický plán ohledně těchto všech nákladů, abych nebyl překvapený, když už budu mít nemovitost v ruce? Děkuju za jakékoliv rady a tipy!

134 slov
1.3 minut čtení
6. 6. 2024
Rudolf Vítek
Rudolf Vítek

Když investuješ do nemovitostí, tak to rozhodně není jen o ceně nemovitosti. Měl bys počítat s různými dalšími náklady. Hlavně jsou tu poplatky za služby, údržbu budovy a případně poplatky za správu, pokud to nebudeš dělat sám. Také nezapomeň na daně – daň z nemovitosti a případně i daň z příjmu, pokud pronajímáš.

O renovacích a opravách se nedá moc odhadovat, ale obecně bych doporučil mít rezervu – třeba 1% hodnoty nemovitosti ročně na opravy a údržbu. Pojištění je další položka, co bys měl zahrnout do rozpočtu – chrání tě před nečekanými výdaji.

Často se stává, že lidi překvapí náklady na opravy po koupi, takže je dobré mít plán a rezervu. Fajn je taky mít dobrou představu o trhu a cenách v okolí, abys měl reálný plán ohledně výnosů. Být připravený na neočekávané náklady je klíčový. Sice tě to může trochu stresovat, ale když si to dobře naplánuješ, tak to zvládneš.

151 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Romana Brychtová
Romana Brychtová

Investování do nemovitostí má spoustu nákladů, na které je dobrý si dát pozor. Kromě samotné ceny nemovitosti bys měl počítat s notářskými poplatky a daní z nabytí nemovitosti. Dále se ti budou určitě hodit peníze na renovace a opravy, což může být dost velká položka, záleží na stavu nemovitosti. Vždycky se doporučuje mít rezervu, třeba 10-20 % z kupní ceny.

Další náklady, co bys neměl podceňovat, jsou provozní náklady - poplatky za služby, údržbu a pojištění. Pojištění je důležitý, aby ses chránil před nečekanými událostmi.

A nezapomeň na daně z příjmu z pronájmu, což taky není malá částka. Můžeš mít i nějaké další daňové povinnosti, pokud investuješ a pronajímáš víc nemovitostí.

Celkově si udělej realistický plán a počítej s tím, že vždycky něco navíc vyjde. Snaž se mít vyčleněný rozpočet na neplánované výdaje – to se ti určitě vyplatí.

138 slov
1.4 minut čtení
28. 11. 2024
Soňa Havelková
Soňa Havelková