Charts.cz/Fórum/Jak poznat, kdy se trend v akciích obrací na kryptoměny a naopak?

Jak poznat, kdy se trend v akciích obrací na kryptoměny a naopak?

Zajímalo by mě, jaké jsou signály nebo indikátory, podle kterých by se dalo poznat, že se trend na akciovém trhu začíná obracet směrem k kryptoměnám. Všichni víme, že obě sféry jsou dost propojené a někdy se zdá, že když akcie klesají, lidé se začnou více zajímat o kryptoměny. Jaké faktory byste doporučili sledovat? Měla by mě zajímat třeba volatilita akciového trhu, nebo spíše zprávy z ekonomiky a jaký vliv mají na důvěru investorů? Také mě zajímá, jestli existují nějaké historické vzorce nebo analýzy, které by ukazovaly na to, co se stalo v minulosti. A co teprve naopak? Kdy je ten moment, kdy se investoři zase vrátí zpět k akciím? Možná existují nějaké technické ukazatele nebo důležité události v oblasti kryptoměn či akcií, které by mohly naznačovat tento obrat. Jak si tedy správně naladit radar na tyto změny a nevydělat při tom zbytečně málo? Vždycky jsem slyšel o tom, jak je důležité diversifikovat portfolia a mít přehled o trendech, ale nikdy jsem si nebyl jistý, jak tohle všechno dát dohromady. Co si o tom myslíte?

174 slov
1.7 minut čtení
1. 3. 2022
Milena Zlámalová
Milena Zlámalová

Jasně, tohle je věčný téma. Když akcie padaj, hodně lidí se začíná poohlížet po kryptoměnách, protože tam vidí větší potenciál. Zprávy z ekonomiky, jako inflace nebo nezaměstnanost, můžou dost ovlivnit důvěru investorů. Sleduj volatilitu akciového trhu – čím víc roste, tím víc se lidi bojí a utíkaj do krypta. Takže když začne akciovej trh klesat a volatilita stoupat, může to být signál, že se něco děje.

Historicky se ukázalo, že krizový situace na akciích vedou k nárůstu zájmu o krypta. Například v roce 2020, když byla pandemie a akcie klesaly, Bitcoin vyletěl. Naopak, když se akcie začnou stabilizovat a rostou, investoři se vrací zpět do akcií.

Sleduj i technické ukazatele jako RSI nebo MACD na grafech kryptoměn a akcií, to ti může napovědět, kdy je dobrý čas na přehodnocení portfolia. A diversifikovat je určitě důležitý – mít mix obou trhů ti může pomoct vyhnout se velkým ztrátám.

146 slov
1.5 minut čtení
12. 12. 2024
Jaroslav Trnka
Jaroslav Trnka

Tak tady je pár tipů, co sledovat, když se snažíš zjistit, kdy se trend obrací mezi akciemi a kryptoměnami. První věc, na kterou bych se zaměřil, je volatilita akciového trhu. Když akcie začnou hodně kolísat nebo klesat, často to žene investory hledat alternativy jako kryptoměny. Měli byste taky sledovat ekonomické zprávy – jestli vyjdou negativní zprávy o ekonomice nebo společnosti, může to vyvolat paniku na akciovém trhu a lidi to pak odvádí k bitcoinům nebo altcoinům.

Historicky se ukazuje, že v obdobích recese nebo hospodářské nejistoty se zájem o kryptoměny zvyšuje, protože lidé hledají bezpečné přístavy. Naopak, když ekonomika roste a akcie rostou, investoři se víc spoléhají na tradiční investice.

Dále sleduj sociální média a trendy. Někdy se stane, že když na Twitteru nebo jiných platformách vidíš zvýšený zájem o kryptoměny, může to být signál, že se něco děje. Technické ukazatele jako RSI nebo klouzavé průměry ti taky můžou pomoct odhalit změny trendu.

No a když jde o návrat investorů zpět k akciím, to většinou nastává s obnovením důvěry v trh. Jakmile se situace zlepší a ekonomické ukazatele ukazují pozitivní trend, většina investorů zase začne masivně nakupovat akcie.

Diverzifikace portfolia je samozřejmě důležitá, ale nejlepší je mít různé nástroje a informace po ruce a sledovat aktuální situaci na trhu. Tak snad tohle trochu pomůže s orientací!

213 slov
2.1 minut čtení
15. 11. 2022
Michal Martínek
Michal Martínek