Charts.cz/Fórum/Jak ochránit moje peníze při investicích do DeFi?

Jak ochránit moje peníze při investicích do DeFi?

Zajímalo by mě, jak vlastně mohu ochránit svoje peníze, když se rozhodnu investovat do DeFi projektů. O tom, že decentralizované finance mohou nabídnout zajímavé výnosy, jsem už slyšel, ale zároveň tam je spousta rizik a nevím, jak se s nimi vypořádat. Četl jsem o rug pulls a o tom, že některé platformy mohou mít bezpečnostní nedostatky. Jak si tedy mám vybrat důvěryhodné projekty? Existují nějaké konkrétní postupy nebo tipy, které bych měl dodržovat, abych minimalizoval riziko ztráty? Mám si například předem zjistit něco o týmu za projektem nebo o jejich historii? A co audity smart kontraktů? Měly by mě zajímat i informace o likviditě a objemu obchodování na dané platformě? Jak je to s diverzifikací? Měl bych investovat do více projektů najednou nebo se soustředit na jeden? A co se týče peněženek, jak zabezpečit svoji kryptoměnu, aby mi ji nikdo neukradl? Existují například nějaké specifické peněženky, které jsou doporučované pro DeFi? Rád bych znal názory těch, kteří v tomto světě už nějakou dobu fungují a mají zkušenosti. Jak tedy na to?

171 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2023
Jana Tomanová
Jana Tomanová

Investice do DeFi fakt může být výnosná, ale jak říkáš, je to taky dost o riziku. Měj na paměti, že je dobrý udělat si home work před tím, než někam skočíš. Zjistit něco o týmu, co za projektem stojí, je základ. Když máš zkušený tým s historií v kryptu, je to plus. Audity smart kontraktů taky nejsou k zahození, ale občas může být i audit nedostatečný, takže se na to dívej s rezervou.

Likvidita a objem obchodování na platformě jsou další faktory, co bys měl sledovat. Pokud je malý objem a nízká likvidita, může to znamenat problém, když budeš chtít vystoupit z pozice. Diverzifikace je určitě moudrá. Nemusíš investovat do deseti projektů, ale rozložit riziko mezi pár solidních projektů je lepší než vsadit všechno na jeden.

Co se týká peněženek, rozhodně používej hardwarové peněženky jako Trezor nebo Ledger pro uložení většiny tvých kryptoměn. Softwarovky jsou sice pohodlné pro rychlé transakce, ale bezpečnost by měla být na prvním místě. Nezapomeň na dvoufázové ověření a nikdy nesdílej svojí seed frázi.

Hlavně buď opatrnej a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. DeFi je divoký svět a můžeš se dostat do problémů rychle.

188 slov
1.9 minut čtení
30. 7. 2024
Kateřina Palečková
Kateřina Palečková

Když investuješ do DeFi, tak je fakt důležitý se mít na pozoru. Rug pulls a hacky jsou dost běžný, takže vybírej projekty s rozmyslem. Zjistit si něco o týmu je určitě dobrý krok, hledej jejich profily na sociálních sítích nebo na LinkedInu, ať víš, koho podporuješ. Audity smart kontraktů bych bral vážně, pokud to mají od známých firem, je to plus.

Likvidita a objem obchodování jsou taky klíčový – když tam nikdo neobchoduje, tak je to podezřelý. Diverzifikace je fajn, ale zas to nepřežeň, aby ses ve všech projektech moc neztratil. Co se týče peněženek, tak hardwarové peněženky jako Ledger nebo Trezor jsou nejlepší na zabezpečení. Dbej na bezpečnostní praktiky – dvoufázový ověření a nezapomínej na seed frázi.

Zkrátka, buď opatrnej, dělej si průzkum a nenechávej všechny vajíčka v jednom košíku.

131 slov
1.3 minut čtení
26. 11. 2024
Michal Fučík
Michal Fučík