Charts.cz/Fórum/Jaké tematické ETF jsou nejvhodnější pro diversifikaci portfolia?

Jaké tematické ETF jsou nejvhodnější pro diversifikaci portfolia?

Přemýšlím o tom, jak lépe rozložit své investice a slyšel jsem, že tematické ETF mohou být skvělým způsobem, jak toho dosáhnout. Ale teď mě zajímá, které konkrétní tematické ETF by byly nejlepší volbou pro diversifikaci portfolia? Mám na mysli něco, co by pokrylo různé sektory a oblasti, abych minimalizoval riziko. Zajímalo by mě i to, jestli je lepší zaměřit se na konkrétní trendy, jako jsou technologie nebo zelená energie, nebo jestli je lepší mít širší záběr a zahrnout více různých tematických fondů. A co třeba náklady spojené s těmito ETF? Ovlivňují hodně výnosy? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do tematických ETF a co byste doporučili někomu, kdo s tím teprve začíná? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, co už mají nějaké zkušenosti. Děkuji!

126 slov
1.3 minut čtení
16. 10. 2023
Jan Sedláček
Jan Sedláček

Takže, co se týče tematických ETF, tak určitě je dobrý nápad mít nějakou diverzifikaci. Třeba ETF zaměřující se na zelenou energii, to je teď hodně trendy, ale pak můžeš zkusit i něco jako technologie nebo zdravotnictví. Tyhle sektory by měly mít dobré vyhlídky především kvůli inovacím a demografickým změnám.

Zároveň bych se nebál rozložit to i do širšího spektra, klidně do nějakých ETF, co pokrývají různé regiony nebo kombinují víc sektorů, abys měl lepší ochranu proti rizikům. Co se nákladů týče, tak jo, ty poplatky za správu mohou ovlivnit výnosy. Vždycky koukej na TER (Total Expense Ratio), čím nižší, tím lepší.

Pokud začínáš, zkus třeba kombinaci pár různých tematických fondů s jedním nebo dvěma širokými indexovými ETF. Získáš tím jak expozici k trendům, tak stabilitu. Každopádně si o tom dost nastuduj a buď opatrný, ať nevsadíš všechno na jednu kartu.

139 slov
1.4 minut čtení
24. 9. 2024
Libor Kratochvíl
Libor Kratochvíl

Tematická ETF můžou být super pro diversifikaci, to určitě. Záleží ale na tom, co všechno chceš pokrýt. Třeba technologie a zelená energie jsou momentálně dost populární a mají velký potenciál. Můžeš zkusit ETF jako iShares Global Clean Energy nebo ARK Innovation, které se zaměřují na inovace a udržitelnost.

Ale pokud chceš mít širší pokrytí, tak bych doporučil něco jako SPDR S&P 500 ETF nebo Vanguard Total Stock Market ETF, což ti dá mix různých sektorů. Není od věci mít v portfoliu kombinaci tematických fondů a těch široce zaměřených, abys minimalizoval riziko.

Co se nákladů týče, tak ty mohou ovlivnit výnosy, zvlášť pokud to máš na dlouho. Oproti aktivně spravovaným fondům jsou ETF většinou levnější, ale i tak si dej pozor na poplatky. Když začínáš, může být lepší jít do těch s nižšími náklady a solidní historií.

Zkušenosti s tematickými ETF jsou různý, někdo byl spokojený s rychlým růstem v určitých oblastech, jiní zas zažili propady. Takže je to o tom zvážit riziko a co všechno chceš pokrýt. Držím palce!

168 slov
1.7 minut čtení
20. 5. 2022
Simona Kašparová
Simona Kašparová