Charts.cz/Fórum/Jak můžu začít prodávat své umění jako NFT?

Jak můžu začít prodávat své umění jako NFT?

Chtěl bych se zeptat, jak vůbec začít s prodejem svých uměleckých děl jako NFT. V poslední době jsem slyšel hodně o tom, jak se lidé stávají úspěšnými umělci díky digitálním tokenům a různým blockchain platformám. Přemýšlím o tom, že bych chtěl zkusit prodávat nějaké své ilustrace nebo grafiky, ale vůbec nevím, jak na to. Jaké platformy jsou nejlepší pro začátečníky? A co je vlastně potřeba udělat pro to, abych mohl své dílo přetvořit na NFT? Slyšel jsem o mintování a různých poplatcích, ale nejsem si jistý, jestli to zvládnu. Mám také obavy ohledně toho, jak propagovat své NFT, abych je mohl prodat. Nechci být zklamaný, když do toho investuji čas a peníze. Jaké jsou nejlepší tipy pro marketing mých digitálních děl? A je důležité mít nějakou komunitu nebo sledovatele před tím, než začnu prodávat? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké rizika nebo úskalí, na která bych si měl dávat pozor. Rád bych slyšel od lidí, kteří už s tím mají zkušenosti a mohli by mi poradit. Každá rada a zkušenost by mi mohla hodně pomoci, takže budu vděčný za jakékoli informace!

182 slov
1.8 minut čtení
21. 11. 2022
Barbora Stehlíková
Barbora Stehlíková

Dobrý, jak začít s NFT? Je to trochu složitější, ale ne nemožný. První, co potřebuješ, je nějaká peněženka na kryptoměny, jako MetaMask nebo Coinbase Wallet. Tím se dostaneš na blockchain. Pak si vyber platformu na mintování, doporučuju OpenSea nebo Rarible, jsou přátelské k nováčkům. Mintování je vlastně proces, kdy tvoje dílo převedou na NFT a spousta platforem ti ukáže, co a jak. Jo, počítej s poplatky, takzvanými „gas fees“, což je něco jako transakční náklady – občas to může být dost drahý, tak si to dobře spočítej.

Co se propagace týče, nezapomeň na sociální sítě – Instagram a Twitter jsou super pro umělce. Ukazuj svoje díla, zapojuj se do komunit a hashtagy ti můžou pomoct najít nové fanoušky. Mít nějakou komunitu je fajn, ale nemusíš mít milion sledujících – stačí pár lidí, co budou mít zájem o tvoje věci.

Rizika? Hlavně si dej pozor na podvody a nezapomeň si uchovat soukromé klíče k peněžence v bezpečí. Také buď realista ohledně cen – nebuď zklamaný, když první prodeje nebudou hned úspěšné. To chce čas a trpělivost. Hodně štěstí!

175 slov
1.8 minut čtení
1. 1. 2024
Natálie Charvátová
Natálie Charvátová

Takže, pokud chceš začít prodávat svý umění jako NFT, tady je pár tipů. Nejprv si vyber platformu, kde to chceš dělat. Různé platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation jsou dost populární a snadno se používají. Většinou se tam musíš zaregistrovat a pak si založit peněženku (MetaMask je hodně používaná), kde budeš mít svoje kryptoměny a NFT.

Pak přijde na řadu mintování. To je vlastně proces, kdy svoje dílo převedeš na NFT. U většiny platforem stačí nahrát soubor (obraz, video, atd.) a zaplatit poplatek za mintování. Ty poplatky se liší podle sítě, často je to na Ethereu, takže budu počítat s tím, že něco zaplatíš.

Co se týče propagace, určitě je dobrý mít nějakou základnu sledujících. Můžeš to zkusit na sociálních sítích jako Instagram nebo Twitter a sdílet tam svoje díla. Zapoj se do komunit kolem NFT, to ti může pomoct získat fanoušky.

A teď k rizikům - trh s NFT je dost volatilní, takže není zaručeno, že se tvoje díla prodají. Buď opatrný na poplatky za mintování a převody, můžeš na tom pěkně prodělat. No a sleduj trendy v NFT světě, co se prodává a co ne.

Takže jo, začni s platformou, udělej peněženku, mintuj a propaguj. Hodně štěstí!

196 slov
2 minut čtení
30. 8. 2023
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová