Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT umění bez velké znalosti trhu?

Jak začít investovat do NFT umění bez velké znalosti trhu?

Zajímá mě, jak bych mohl začít investovat do NFT umění, i když vůbec nevím, kde začít. Úplně mi uniká ten trh a všechny ty pojmy jako blockchain nebo minting. Slyšel jsem, že NFT může být skvělou příležitostí, ale nedokážu si představit, jak se do toho dostat. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Mám jít na nějaké speciální platformy pro nákup NFT? A co vlastně hledat při výběru umění? Je lepší investovat do známějších umělců nebo zkusit něco od nových talentů? Dále mě zajímá, jestli je nutné mít nějaké kryptoměny předem, nebo se dá koupit NFT i za běžné peníze. A co bezpečnost? Jak poznám, že je prodejce důvěryhodný a jestli není možné přijít o peníze? Taky bych rád věděl, jestli je dobré sledovat nějaké trendy nebo komunity kolem NFT, abych byl v obraze. Děkuju za všechny tipy a rady, fakt nevím, kde začít!

145 slov
1.5 minut čtení
18. 11. 2024
Rudolf Vašíček
Rudolf Vašíček

Pokud chceš začít investovat do NFT umění a nemáš moc znalostí, tak to není tak složitý, jak to možná vypadá. První věc, co musíš udělat, je vytvořit si peněženku na kryptoměny. Třeba MetaMask je dost populární a jednoduchá na používání. Říkal jsi, že nevíš o kryptoměnách, takže si je budeš muset koupit - většinou se kupují ETH (Ethereum) pro nákup NFT. Můžeš je koupit na burzách jako Coinbase nebo Binance a pak je poslat do té peněženky.

Pak přijdeš na trhy, kde se NFT prodávají. OpenSea je asi největší platforma, ale jsou i další jako Rarible nebo Foundation. Při výběru umění koukej na to, kdo je autor – jestli je známější nebo novější talent. Obvykle to bývá riskantní investice do nových umělců, ale můžeš na tom hodně vydělat, pokud se prosadí.

Při nákupu dbej na důvěryhodnost prodejce – zkontroluj jejich profil a co už prodali. Nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Bezpečnost je důležitá; nesdílej soukromé klíče a buď opatrný s odkazy na nezabezpečené stránky.

Sledování trendů v komunitách jako Twitter nebo Discord ti pomůže být v obraze. Tam se hodně diskutuje o nových projektech a umělcích. Takže shrnutí: vytvoř peněženku, nakup kryptoměny, prozkoumej trhy a buď aktivní v komunitě. Hodně štěstí!

201 slov
2 minut čtení
18. 2. 2023
Lenka Procházková
Lenka Procházková

Takže, s NFT uměním začít je sice trošku chaotické, ale dá se to. První věc, co potřebuješ, je peněženka na kryptoměny. Zní to složitě, ale jsou jednoduché aplikace jako MetaMask, kde si můžeš snadno vytvořit účet. K tomu si pak koupíš nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum, protože většina NFT funguje právě na Ethereum blockchainu. Můžeš ji koupit na burzách jako Coinbase nebo Binance.

Jakmile máš peněženku a kryptoměnu, můžeš se podívat na platformy jako OpenSea nebo Rarible. Tam najdeš spoustu NFT umění od různých umělců. Pokud hledáš něco konkrétního, zkus sledovat trendy – co je populární nebo jaké projekty jsou v hype. Novější umělci můžou mít zajímavé kousky za nižší ceny, ale známější jména často zaručují stabilnější investice.

Při nákupu zkontroluj prodejce – mrkni na jeho historii prodeje a recenze. Je dobrý mít přehled o komunitách kolem NFT; sleduj Twitter nebo Discord kanály, kde se diskutuje o novinkách a trendech. Bezpečnost je důležitá – nikdy nesdílej své soukromé klíče a buď opatrný s podezřelými odkazy.

A jo, většinou se NFT kupují za kryptoměny, takže bez toho se neobejdeš. Ale na některých platformách můžeš použít i kreditní karty, ale to už je méně běžné.

Takže shrnuto: založ peněženku, nakup kryptoměnu, prozkoumej platformy a sleduj komunity. Hodně štěstí!

201 slov
2 minut čtení
4. 12. 2023
Vladimíra Machová
Vladimíra Machová