Proč diverzifikovat investice do ETF fondů?
Zajímalo by mě, proč je tak důležité diverzifikovat své investice, zejména pokud jde o ETF fondy. Já vím, že se mluví o tom, jak to může snížit riziko, ale opravdu to tak funguje? Jaké jsou výhody toho mít peníze rozložené napříč různými sektory nebo geografickými oblastmi? Občas mám pocit, že když investuji do jednoho fondu, tak to je jako sázet všechno na černou na ruletě – buď vyhraju nebo prohraju. Vlastně mě zajímá, jestli jsou nějaké konkrétní příklady nebo situace, kdy diverzifikace skutečně zachránila investory před velkými ztrátami. Jak si vlastně vybrat ty správné ETF fondy pro diverzifikaci? Je lepší mít více různých fondů nebo se soustředit na několik kvalitních? A co když některé z těch fondů klesnou – jak se s tím vyrovnat? Určitě existují nějaké strategie, které lidé používají, aby minimalizovali riziko a maximalizovali zisk. Není také pravda, že diverzifikace může znamenat nižší výnosy? Jak tedy najít ten správný balanc mezi rizikem a potenciálním ziskem? Myslíte si, že je lepší být pasivní investor a nechat to na fondech, nebo bych měl aktivně sledovat trh a reagovat na změny? Takže celkově – proč bych měl diverzifikovat své investice do různých ETF fondů?