Jaké faktory bych měl zvážit při výběru ETF fondů?
Při zvažování investice do ETF fondů se mi v hlavě honí spousta otázek. Jak vlastně zjistit, které ETF je pro mě to pravé? Vím, že existují různé typy ETF, od těch zaměřených na akcie přes dluhopisy až po komodity a sektory. Měl bych se zaměřit na jejich historické výkony, nebo je důležitější náklady spojené s investicí? Jak moc by mě měly zajímat poplatky za správu nebo transakční náklady? A co likvidita, jak moc je to důležité při výběru fondů? Taky jsem slyšel o sledování různých indexů - je lepší ETF, které se snaží replikovat nějaký známý index, nebo mám hledat aktivně spravované fondy, které mají potenciál překonat trh? Potom jsou tu také otázky ohledně rizika a volatility, jak moc by mě to mělo zajímat při rozhodování? Jak si vybrat mezi globálními ETF a těmi, které jsou navázány na domácí trhy? A co diverzifikace - kolik různých sektorů bych měl zahrnout do svého portfolia prostřednictvím ETF? Pokud chci investovat dlouhodobě, měl bych brát v úvahu také ESG faktory při výběru fondů? Máte ještě nějaké další tipy a triky na co se zaměřit nebo co si pohlídat při výběru ETF fondů, abych udělal správné rozhodnutí?