Charts.cz/Fórum/Jaké faktory bych měl zvážit při výběru ETF fondů?

Jaké faktory bych měl zvážit při výběru ETF fondů?

Při zvažování investice do ETF fondů se mi v hlavě honí spousta otázek. Jak vlastně zjistit, které ETF je pro mě to pravé? Vím, že existují různé typy ETF, od těch zaměřených na akcie přes dluhopisy až po komodity a sektory. Měl bych se zaměřit na jejich historické výkony, nebo je důležitější náklady spojené s investicí? Jak moc by mě měly zajímat poplatky za správu nebo transakční náklady? A co likvidita, jak moc je to důležité při výběru fondů? Taky jsem slyšel o sledování různých indexů - je lepší ETF, které se snaží replikovat nějaký známý index, nebo mám hledat aktivně spravované fondy, které mají potenciál překonat trh? Potom jsou tu také otázky ohledně rizika a volatility, jak moc by mě to mělo zajímat při rozhodování? Jak si vybrat mezi globálními ETF a těmi, které jsou navázány na domácí trhy? A co diverzifikace - kolik různých sektorů bych měl zahrnout do svého portfolia prostřednictvím ETF? Pokud chci investovat dlouhodobě, měl bych brát v úvahu také ESG faktory při výběru fondů? Máte ještě nějaké další tipy a triky na co se zaměřit nebo co si pohlídat při výběru ETF fondů, abych udělal správné rozhodnutí?

193 slov
1.9 minut čtení
23. 8. 2023
Alois Novák
Alois Novák

Při výběru ETF je dobrý začátek zaměřit se na náklady. Poplatky za správu a transakční náklady můžou dost snížit tvé zisky, takže čím nižší, tím lepší. Historické výkony jsou fajn, ale nedá se na ně úplně spoléhat, spíš sleduj, jak ETF replikuje index a jaká má likvidita. S likviditou se ti líp prodávají podíly, když potřebuješ.

Diverzifikace je taky důležitá, zkus zahrnout více sektorů nebo regionů, abys rozložil riziko. Co se týče aktivně spravovaných fondů – většinou si hrají s vyššími náklady bez zaručeného výsledku. Pokud investuješ dlouhodobě, můžeš zvážit i ESG faktory, pokud ti na tom záleží. No a globální vs domácí ETF? Záleží na tom, co máš víc otestovaný a kam věříš, že poroste.

Jako tipy bych ještě dodal: sleduj zprávy o trhu a buď otevřený změnám v portfoliu. Dobře si to promysli a neinvestuj jen podle trendu.

139 slov
1.4 minut čtení
17. 5. 2024
Věra Buchtová
Věra Buchtová

Při výběru ETF je dobrý začátek zamyslet se nad tím, co vlastně chceš dosáhnout. Zvažuj, jestli chceš investovat do akcií, dluhopisů nebo třeba komodit. Historické výkony jsou fajn, ale nezapomeň na náklady – poplatky za správu nebo transakční náklady ti můžou dost zmenšit zisky. Likvidita je další důležitý faktor, protože čím víc likvidní fond je, tím snáz a rychleji můžeš nakupovat nebo prodávat. Hledejte ETF, co sledují známé indexy, většinou nabízejí stabilitu bez velkého rizika. Pokud jsi spíš na rizikovější investice, aktivně spravované fondy by ti mohly vyhovovat, ale pozor na vysoké poplatky.

Co se týče diverzifikace, snaž se pokrýt víc sektorů, aby ses minimalizoval riziko. ESG faktory jsou dneska celkem trendy, takže pokud tě zajímají udržitelné investice, tak to zvaž. A jestli máš zájem o globální trhy versus domácí trhy, záleží na tom, jak moc chceš riskovat s různými ekonomikami. Taky si dej pozor na to, jaký má ETF objem spravovaných aktiv – větší fondy mají obvykle lepší likviditu a nižší náklady. Takže shrnutí: ujasni si cíle, sleduj náklady a likviditu a snaž se o rozumnou diverzifikaci.

178 slov
1.8 minut čtení
3. 5. 2024
Miroslav Rada
Miroslav Rada