Charts.cz/Fórum/Kolik různých kryptoměn bych měl mít v portfoliu?

Kolik různých kryptoměn bych měl mít v portfoliu?

Zajímalo by mě, kolik různých kryptoměn by bylo ideální mít v mém investičním portfoliu. Slyšel jsem, že diverzifikace je klíčová, ale jak moc se to vlastně vztahuje na kryptoměny? Je lepší mít jen pár stabilních a známých mincí, jako je Bitcoin nebo Ethereum, nebo je rozumné zahrnout do portfolia také méně známé altcoiny? Co když některé z nich vystřelí a já propásnu skvělou příležitost? Na druhou stranu se bojím, že pokud budu mít příliš mnoho různých kryptoměn, nebudu schopný sledovat jejich vývoj a může mi uniknout dobrý moment na prodej nebo nákup. Jaký je tedy optimální počet kryptoměn pro začínajícího investora? Je tady nějaký obecný konsensus mezi investory, nebo je to spíš individuální záležitost? Vím, že trh s kryptoměnami je velmi volatilní a každá mince má své vlastní riziko, ale jak se s tím vyrovnat, když chci mít vyvážené portfolio? Kolik tedy nakonec těch různých kryptoměn zařadit do mého portfolia, abych minimalizoval riziko a zároveň si udržel šanci na slušný výnos?

161 slov
1.6 minut čtení
31. 5. 2022
Věra Stará
Věra Stará

Takže, co se týče počtu kryptoměn v portfoliu, to fakt záleží na tom, jak moc chceš riskovat a kolik času jsi ochotnej tomu věnovat. Obecně se doporučuje mít kolem 5-10 různých kryptoměn. To ti umožní nějakou diverzifikaci, ale zároveň to není tolik, abys to úplně nezvládal sledovat. Můžeš mít třeba 2-3 hlavní stable coiny jako Bitcoin a Ethereum, a pak zbytek můžeš zkusit s nějakými altcoiny, co tě zaujmou. Ale pozor, s těma altcoiny je to o dost riskantnější, některý z nich můžou být úplně bezcenný nebo se prostě neprodařej.

Důležitý je vědět, že trh s kryptoměnami je mega volatilní, takže si dej pozor na to, aby sis nenechal ujít dobrý momenty na prodej nebo nákup. Pokud začneš mít víc jak 10 různých mincí, může se to začít komplikovat a můžeš ztratit přehled. Takže radši jdi do hloubky s pár vybranými než mít hromadu různých kryptoměn a nevíš co s nima. A hlavně si pořádně prostuduj každý coin, do kterýho se chystáš investovat, ať víš do čeho jdeš.

167 slov
1.7 minut čtení
28. 8. 2024
Ivana Rozsypalová
Ivana Rozsypalová

Když se ptáš na to, kolik kryptoměn mít v portfoliu, tak to není jednoduchá odpověď. Obecně se říká, že diverzifikace je důležitá, ale jak moc diverzifikovat? Mnoho lidí doporučuje mít mezi 5 a 10 různými mincemi. To ti dá šanci mít něco stabilního jako Bitcoin nebo Ethereum a zároveň zkusit i pár altcoinů. Samozřejmě, pokud máš příliš moc mincí, můžeš se ztratit v tom, co sleduješ.

Zvaž třeba investici do známějších projektů, které mají solidní tým a technologii, a pak přidej pár menších projektů, které přitahují tvou pozornost. Je to o tom najít ten správný balanc. A jo, risk je tady vždycky - ale bez risku nejsou ani velké výnosy. Takže se neboj mít pár altcoinů v portfoliu, ale nezapomeň na ty stabilnější. Sleduj trh pravidelně, ať ti nic neuteče.

130 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2024
Jakub Černý
Jakub Černý