Charts.cz/Fórum/Čemu se vyhnout při vytváření portfolia?

Čemu se vyhnout při vytváření portfolia?

Když se začínám poohlížet po sestavení svého investičního portfolia, mám v hlavě spoustu otázek, ale jednu z nejdůležitějších je, čemu bych se měl vyhnout. Zjistit, jaké chyby nedělat při výběru akcií, kryptoměn nebo dokonce realit, je pro mě klíčové. Například, je důležité se vyvarovat přílišné diverzifikaci nebo naopak nedostatečné rozmanitosti? Co takhle investování do trendových aktiv bez důkladného průzkumu? Mám mít na paměti, že emocí by se nemělo vměšovat do rozhodování? Jaké další faktory by mohly ovlivnit moje rozhodnutí a co vše bych měl zvážit při sestavování portfolia? Taky se obávám, abych neinvestoval do něčeho, co se zdá jako „rychlý zisk“, ale ve skutečnosti to může být riskantní a neudržitelné. Je také důležité se zamyslet nad tím, jaké nástroje použít ke sledování výkonu mého portfolia a co všechno zahrnout do investiční strategie. Mám se řídit radami expertů nebo spoléhat na vlastní úsudek? Rád bych věděl, jaké jsou praktické tipy a triky, jak se vyhnout nejčastějším chybám v investování a jak s rozumem přistupovat k tvorbě pasivního příjmu. Jaké zkušenosti mají ostatní investoři s tímto tématem?

175 slov
1.8 minut čtení
23. 9. 2022
Bedřich Černý
Bedřich Černý

Když skládáš portfolio, je dobrý vyvarovat se pár základním chybám. První je rozhodně přílišná diverzifikace. Můžeš mít stovky akcií, ale když se pak ukáže, že žádné nevydělávají, tak je to k ničemu. Na druhou stranu, nedostatečná rozmanitost je taky špatná – investovat jen do pár akcií nebo kryptoměn je riskantní. Důležitý je udělat si poriadnej průzkum, než skočíš do trendy aktiv – často jsou to jen bubliny, co prasknou. Vždycky se snaž udržet emoce na uzdě; investování by mělo být racionální rozhodnutí, ne impulsivní reakce na zprávy nebo doporučení od kamarádů. A ano, rychlý zisky většinou neexistují bez rizika. Sleduj výkon portfolia pravidelně, ale nepanikař hned při menším poklesu. Raději se inspiruj od expertů, ale konečné rozhodnutí by mělo být tvoje. Zkus si třeba nastavit nějaké pravidlo pro vybírání zisků nebo ztrát. Hodně štěstí!

134 slov
1.3 minut čtení
15. 10. 2024
Jindřich Musil
Jindřich Musil

Při tvorbě portfolia je fakt dobrý se vyhnout pár věcem. Třeba nedělat unáhlené rozhodnutí na základě emocí, to je fakt past. Jakmile začneš panikařit nebo naopak přehnaně nadšeně investovat do trendy věcí, co slyšíš od kámošů nebo na netu, můžeš narazit. Důkladný průzkum je základ. Diverzifikace je taky důležitá, ale pozor na její přehnané množství – když máš 50 různých aktiv, ztratíš přehled a těžko se ti sleduje výkon. Takže najít ten správný balanc mezi rozmanitostí a soustředěním je klíčový. Jinak se vyhni i investicím, co slibují rychlé zisky, většinou to bývá hodně riskantní a pak se můžeš dost zklamat. A k tomu sledování výkonu - zvaž používání nějakých aplikací nebo nástrojů, co ti to usnadní. Nakonec, poslouchej rady expertů, ale neber to jako dogma – tvoje vlastní úsudek je taky důležitý. Zkrátka – buď opatrný, plánuj a nenech se unést momentálním trendem.

143 slov
1.4 minut čtení
9. 9. 2023
Soňa Havelková
Soňa Havelková