Charts.cz/Fórum/Jak poznám, jestli je NFT dobrá investice?

Jak poznám, jestli je NFT dobrá investice?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já jsem si říkal, jak vlastně poznám, jestli je nějaké NFT dobrá investice nebo ne. Mám pár obrázků, které mě zaujaly, a chtěl bych vědět, na co bych měl dávat pozor. Je to jen o tom, kolik lidí to chce nebo je důležitá historie toho, kdo to vytvořil? A co třeba cena? Jak moc se mění v čase a co ji ovlivňuje? Mám strach, že se do toho pustím a nakonec zjistím, že jsem vydal peníze za něco, co nemá žádnou hodnotu. Jak mohu zjistit, jestli je dané NFT unikátní nebo jestli jich je spousta a tím pádem klesá jeho hodnota? A co s těmi poplatky za transakce? Kolik to všechno stojí a jaký to má vliv na moji investici? Rád bych věděl, jaké jsou zkušenosti ostatních lidí s nákupem NFT a co by mi doporučili. Existují nějaké zdroje informací, které bych měl sledovat, abych měl lepší přehled o trhu s NFT? Když už do toho půjdu, jak se vyhnout podvodům a nepoctivým nabídkám? Děkuji za vaše názory a rady.

179 slov
1.8 minut čtení
25. 5. 2024
Radka Svobodová
Radka Svobodová

Hele, když zvažuješ investici do NFT, je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Hlavně se koukej na komunitu a poptávku, protože pokud to nikdo nechce, tak ti to bude ležet na peněžence jako cihla. Důležitá je taky historie umělce – jestli už něco udělal a má fanoušky, tak to může hrát roli v budoucí hodnotě. Cena se může dost měnit, takže sleduj trh a jak se vyvíjí trendy.

Pak si dej pozor na to, kolik je daných NFT – když jich je moc, asi nebude mít cenu jako unikát. Poplatky za transakce ti taky můžou sežrat část zisku, takže si to dobře spočítej. Co se týče zdrojů informací, sleduj různé platformy jako OpenSea nebo Rarible a třeba i Twitter nebo Reddit komunity kolem NFT.

A hlavně buď opatrný na podvody – neinvestuj do něčeho, čemu nerozumíš a vždycky ověřuj původ. Pamatuj, že investice do NFT není jako spoření v bance – můžeš vydělat, ale taky ztratit. Tak hodně štěstí!

160 slov
1.6 minut čtení
22. 7. 2024
Radek Kouba
Radek Kouba

Je to fakt složitý, jak se v tom vyznat. Tady je pár tipů, co bys měl mít na paměti. První věc – zjisti, kdo je autor toho NFT. Pokud je to někdo známý nebo má dobrou historii, tak to může zvýšit hodnotu. Pak se mrkni na poptávku – kolik lidí to chce? Sleduj trhy jako OpenSea nebo Rarible a podívej se, kolik se prodává a za jakou cenu.

Důležitý je taky sledovat, kolik jich je vyrobených. Unikátní NFT bývá cennější než něco, co má tisíce kopií. A nezapomeň na transakční poplatky, ty můžou dost zasáhnout do tvojí investice, zvlášť když cena NFT není moc vysoká.

Doporučuji sledovat nějaký fóra nebo YouTube kanály zaměřené na NFT – tam najdeš spoustu užitečných informací a zkušeností od ostatních. Co se týče podvodů, dej si pozor na podezřelé nabídky a vždy si ověřuj kdo prodává. To chce čas, ale ušetří ti to dost peněz a frustrace.

150 slov
1.5 minut čtení
13. 6. 2024
Josef Trnka
Josef Trnka