Charts.cz/Fórum/Jaké akcie z emerging markets doporučit pro rok 2025?

Jaké akcie z emerging markets doporučit pro rok 2025?

V poslední době se hodně mluví o tom, jak investice do akcií z rozvíjejících se trhů mohou být zajímavou příležitostí pro rok 2025. Je to opravdu téma, které mě zajímá, protože s těmi trhy je to vždy takové riskantní, ale zároveň velmi potenciálně výnosné. Slyšel jsem, že některé země v Asii a Latinské Americe mají skvělé vyhlídky na růst díky technologickému pokroku a inovacím v různých odvětvích. Co si o tom myslíte? Které konkrétní akcie byste doporučili? Je tam něco, co by mohlo mít velký potenciál, co na to říkáte? Myslím tím nejen technologické firmy, ale i třeba energetické nebo zdravotnické sektory. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto typem investic? Zvažujete investice do akcií v těchto regionech? Jaké faktory byste brali v úvahu při rozhodování? Rád bych slyšel váš názor na rizika a příležitosti, které tyto trhy nabízejí. A taky jestli máte nějaké konkrétní tipy nebo postřehy z poslední doby, co se týče vývoje těchto akcií. Zajímá mě i to, jakým způsobem je možné sledovat trendy na těchto trzích, abych byl schopen učinit informované rozhodnutí. Myslíte si, že je lepší investovat do jednotlivých akcií nebo třeba do fondů zaměřených na emerging markets? Děkuji za jakékoli rady a postřehy!

198 slov
2 minut čtení
13. 1. 2024
Karel Pešta
Karel Pešta

Takže, investice do akcií z emerging markets může být fakt zajímavý, ale je to vždycky o tom správném balancování mezi rizikem a potenciálním výnosem. Mám pocit, že asijské trhy, hlavně Indie a Vietnam, mají velký potenciál díky rychlému technologickému pokroku a měnící se ekonomice. Pokud jde o konkrétní akcie, tak bych se mrknul na některé technologické firmy jako třeba TCS nebo Viettel. V Latinské Americe by mohly být zajímavé akcie v energetickém sektoru, třeba Petrobras v Brazílii, pokud se to s ropou a obnovitelnými zdroji ustálí. Zdravotnictví taky není špatný, tam je možné kouknout na nějaké biotechnologické společnosti.

Rizika jsou jasná, politická situace, volatilita měn a tak dále. Takže já bych doporučil diversifikaci - buď investovat do jednotlivých akcií, pokud se v tom vyznáš, nebo spíš do ETF fondů zaměřených na emerging markets, což ti dá větší rozložení rizika. Trendy můžeš sledovat přes různé finanční portály a zprávy o trhu. Osobně jsem zatím váhal s investicemi, ale určitě je dobrý mít oko na tyhle trhy kvůli jejich potenciálu v dlouhodobém horizontu.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 9. 2024
Jarmila Žemličková
Jarmila Žemličková

Když mluvíme o akciích z emerging markets na rok 2025, tak je jasný, že to má svoje rizika, ale taky obrovský potenciál. Já bych se zaměřil třeba na Indii, tamní technologické firmy jako Infosys nebo Wipro mají slušné vyhlídky. Pak je tu i Latinská Amerika, konkrétně Brazilie a jejich energetický sektor, zejména obnovitelné zdroje. Spoustu investic se soustředí na solární a větrnou energii. Zdravotnický sektor v těchto regionech taky roste, takže bych doporučil sledovat firmy jako Teladoc nebo nějaké místní hráče, co se zaměřují na telemedicínu.

Co se týče sledování trendů, doporučuju číst odborné články a sledovat ekonomické zprávy. Je dobrý mít přehled i o politické situaci v těch zemích. Pokud jde o investice, tak záleží na tvých zkušenostech – pokud nejsi expert, může být lepší jít do ETF zaměřených na emerging markets. Ty ti pokryjí víc firem a sníží riziko. Ale pokud máš nějaký tip na konkrétní akcie a věříš jim, klidně do nich jdi. Hlavně si dej pozor na volatilitu a měj plán, jak s těmi akciemi naložit. Takže shrnuto – sleduj trendy, diverzifikuj a buď opatrný.

178 slov
1.8 minut čtení
22. 10. 2024
Michal Žižka
Michal Žižka