Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF pro diverzifikaci mého investičního portfolia?

Jaké jsou nejlepší ETF pro diverzifikaci mého investičního portfolia?

Zajímalo by mě, jaké ETF byste doporučili pro diverzifikaci investičního portfolia. Chci mít různé sektory a možná i geografické zaměření, ale zároveň se nechci ztratit v tom množství možností na trhu. Mám nějaké zkušenosti s akciemi, ale ETF mi přijdou jako zajímavá alternativa, jak snížit riziko a přitom zůstat v zisku.

Přemýšlel jsem o indexových ETF, protože jsem slyšel, že nabízejí skvělou možnost, jak sledovat trh bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Ale pak jsem narazil na ETF zaměřené na konkrétní sektory jako technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje. Jaký máte názor na sektorová ETF? Myslíte si, že je lepší držet se spíše široce zaměřených fondů jako S&P 500 nebo je dobré experimentovat s těmi specializovanými?

A co mezinárodní ETF? Je podle vás rozumné investovat do fondů, které zahrnují trhy mimo USA nebo Evropu? Slyšel jsem, že některé rozvíjející se trhy mohou nabídnout zajímavou příležitost k růstu, ale zároveň z toho mám trochu obavy, protože tyto trhy jsou někdy volatilní.

Dále by mě zajímalo, jak často bych měl přehodnocovat své portfolio a případně měnit ETF? Je lepší investovat do pasivních fondů s nízkými poplatky nebo se zabývat aktivními ETF? Chtěl bych mít dlouhodobou strategii a vyhnout se častým změnám. Takže pokud máte tipy na konkrétní fondy nebo nějaké rady k tomu, jak sestavit dobře diverzifikované portfolio pomocí ETF, byl bych velmi vděčný za vaše názory.

220 slov
2.2 minut čtení
5. 9. 2024
Petra Odehnalová
Petra Odehnalová

Takže, když přemýšlíš o diversifikaci přes ETF, určitě se zaměř na indexové fondy jako SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Tyhle nabízejí širokou expozici a jsou skvělý základ. Sektorový ETF jako QQQ pro technologie nebo VHT pro zdravotnictví můžou být fajn, ale radši je kombinuj s těmi širokými, aby ses moc nezamotal do rizik.

Co se týče mezinárodních ETF, určitě stojí za to mít nějaké z rozvíjejících se trhů, třeba i iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM). Ty trhy můžou být sice volatilní, ale potenciál růstu je tam velkej. Když už mluvíme o portfoliu, tak doporučuji ho přehodnocovat tak jednou za půl roku a nehrát si s tím pořád. Drž se pasivních fondů s nízkými poplatky, to je většinou lepší strategie na dlouho. Takže shrnutí: široké indexové ETF + pár sektorových + mezinárodní a dlouhodobě držet. To by mohlo fungovat.

146 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2024
Ladislav Pešek
Ladislav Pešek

Pokud hledáš ETF pro diverzifikaci, tak určitě začni s nějakým indexovým fondem, třeba SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Ty ti pokryjí celé americké akciové trhy a sníží riziko. Sektorová ETF můžou být zajímavý, ale je dobrý mít na paměti, že se můžeš dostat do pastí, pokud se sektor nevyvíjí tak, jak bys chtěl. Například technologie nebo obnovitelné zdroje jsou fajn, ale vyhni se příliš velké koncentraci v jednom sektoru.

Co se týče mezinárodních ETF, tak to je super způsob, jak získat expozici na rozvíjející se trhy. Například MSCI Emerging Markets ETF nebo iFund MSCI All Country World ex USA můžeš zvážit. Tyhle trhy můžou být volatilní, ale zároveň mají potenciál pro slušný růst.

Pokud jde o přehodnocování portfolia, tak si myslím, že je dobré to dělat jednou za rok nebo když se něco zásadního změní. Pasivní ETF s nízkými poplatky jsou většinou lepší volba pro dlouhodobé investice, protože aktivní strategie si často za své služby účtují víc a nemusí být vždy úspěšné. Takže pokud chceš mít klidnější spánek a vyhnout se častému štelování portfolia, jdi spíš po těch pasivních fondech. Držím palce.

188 slov
1.9 minut čtení
15. 11. 2024
Antonín Brychta
Antonín Brychta