Jaké jsou nejlepší ETF pro diverzifikaci mého investičního portfolia?
Zajímalo by mě, jaké ETF byste doporučili pro diverzifikaci investičního portfolia. Chci mít různé sektory a možná i geografické zaměření, ale zároveň se nechci ztratit v tom množství možností na trhu. Mám nějaké zkušenosti s akciemi, ale ETF mi přijdou jako zajímavá alternativa, jak snížit riziko a přitom zůstat v zisku.
Přemýšlel jsem o indexových ETF, protože jsem slyšel, že nabízejí skvělou možnost, jak sledovat trh bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Ale pak jsem narazil na ETF zaměřené na konkrétní sektory jako technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje. Jaký máte názor na sektorová ETF? Myslíte si, že je lepší držet se spíše široce zaměřených fondů jako S&P 500 nebo je dobré experimentovat s těmi specializovanými?
A co mezinárodní ETF? Je podle vás rozumné investovat do fondů, které zahrnují trhy mimo USA nebo Evropu? Slyšel jsem, že některé rozvíjející se trhy mohou nabídnout zajímavou příležitost k růstu, ale zároveň z toho mám trochu obavy, protože tyto trhy jsou někdy volatilní.
Dále by mě zajímalo, jak často bych měl přehodnocovat své portfolio a případně měnit ETF? Je lepší investovat do pasivních fondů s nízkými poplatky nebo se zabývat aktivními ETF? Chtěl bych mít dlouhodobou strategii a vyhnout se častým změnám. Takže pokud máte tipy na konkrétní fondy nebo nějaké rady k tomu, jak sestavit dobře diverzifikované portfolio pomocí ETF, byl bych velmi vděčný za vaše názory.