Jsou dividendová ETF dobré pro pasivní příjem?
Zajímá mě, jestli jsou dividendová ETF opravdu dobrým zdrojem pasivního příjmu. Četl jsem, že tyto fondy mohou nabídnout stabilní výnosy a že investice do akcií, které pravidelně vyplácejí dividendy, může být rozumný způsob, jak přilákat příjem bez nutnosti aktivně obchodovat. Ale jak to vlastně funguje? Mám na mysli to, že když investuji do dividendových ETF, jak často dostanu nějaké peníze? Bude to měsíčně, čtvrtletně nebo ročně? A jaký je vlastně rozdíl mezi těmito ETF a klasickými akciemi? Je pravda, že mohu mít nižší riziko s ETF než s individuálními akciemi? Zároveň se bojím volatility na trhu – opravdu mohu spoléhat na to, že dividendy budou vypláceny i v těžkých časech? A co poplatky za správu těchto fondů? Jak moc mi to sníží celkový výnos? Je lepší investovat do více různých ETF nebo se soustředit na pár? Taky by mě zajímalo, jestli má smysl kombinovat dividendová ETF s jinými formami investic, jako jsou například růstové akcie nebo nemovitosti. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti a doporučení pro někoho, kdo chce začít investovat do dividendových ETF jako způsobu pasivního příjmu?