Charts.cz/Fórum/Jaké akcie z rozvojových trhů pro začátečníky?

Jaké akcie z rozvojových trhů pro začátečníky?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli byste mi mohli doporučit nějaké zajímavé akcie z rozvojových trhů, které by byly vhodné pro někoho, kdo teprve začíná investovat. Mám pocit, že rozvojové trhy mají potenciál, ale nevím, jak se v tom vyznat a co vlastně hledat. Je tu spousta faktorů jako politická situace, ekonomický růst nebo třeba měnové riziko, které mě trochu děsí. Nechci investovat do něčeho, co je extrémně riskantní nebo málo likvidní. Myslíte, že existují nějaké stabilní firmy v těchto regionech, které by mohly být dobrou volbou pro začátečníka? Rád bych se dozvěděl o konkrétních sektorech nebo dokonce přímo o společnostech, které doporučujete. A co třeba ETF zaměřené na rozvojové trhy? Jsou lepší než nakupovat jednotlivé akcie? Každý tip nebo zkušenost by mi hodně pomohly! Děkuji!

127 slov
1.3 minut čtení
19. 11. 2023
David Janda
David Janda

Jasně, rozvojové trhy mají určitě potenciál, ale je dobrý si dát pozor. Místo jednotlivých akcií bych doporučil kouknout na ETF, třeba iShares MSCI Emerging Markets ETF. To ti dá rozmanitost a sníží riziko. Co se týče konkrétních sektorů, zkus technologie nebo spotřební zboží, tam jsou často stabilnější firmy. Například nějaké firmy z Asie, co dělají elektroniku nebo internetové služby, jako Alibaba nebo TSMC. Ale pozor na politickou situaci a regulace v těchto zemích. Takže shrnuto – ETF můžou být lepší volba pro začátečníka, než lovit jednotlivý akcie.

87 slov
0.9 minut čtení
4. 3. 2022
Bohuslav Vejvoda
Bohuslav Vejvoda

Takže, rozvojový trhy jsou fakt zajímavý, ale jo, je to jako jít do neznáma. Pokud začínáš, možná bys měl kouknout na akcie z oblastí jako technologie nebo spotřební zboží. Například firmy v Indii nebo Brazílii mají docela dobrý potenciál. V Indii je třeba HDFC Bank, ta je relativně stabilní a má solidní výkony. Pak taky třeba Infosys v tech sektoru.

Myslím, že místo jednotlivých akcií bys mohl zvážit ETF jako MSCI Emerging Markets ETF nebo iShares Emerging Markets ETF – to ti rozloží riziko a dáš peníze do více firem. S tímhle přístupem snižuješ riziko spojené s jednou firmou.

Je dobrý si taky dávat pozor na politické a ekonomické situace v těch zemích. Rozvojové trhy jsou víc volatilní, takže buď připravený na výkyvy. Ale pokud se koukneš na stabilní sektory a rozložíš investice, mohlo by to fungovat.

137 slov
1.4 minut čtení
3. 8. 2024
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá