Charts.cz/Fórum/Kde začít s obchodováním s NFT?

Kde začít s obchodováním s NFT?

Obchodování s NFT se mi zdá jako něco, co je v poslední době hodně v kurzu, ale já vážně nevím, kde začít. Slyšel jsem o tom, že NFT jsou jako digitální umění a že se dají prodávat za velké peníze, ale jak vlastně začít? Co všechno potřebuji k tomu, abych mohl obchodovat s NFT? Musím mít nějaké speciální znalosti o kryptoměnách nebo blockchainu? Jaké platformy na obchodování s NFT jsou nejlepší a na co si mám dávat pozor? Taky by mě zajímalo, jestli je nutné mít nějakou peněženku na kryptoměny, abych mohl nakupovat nebo prodávat NFT. Jaký je vlastně proces nákupu NFT? A co když se mi nějaký NFT nelíbí nebo ho chci prodat zpět? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké poplatky spojené s obchodováním s NFT a jak to funguje. Pokud někdo má nějaké tipy nebo rady pro začátečníka v této oblasti, budu moc vděčný. Jaký je vlastně rozdíl mezi různými typy NFT a proč jsou některé tak drahé? Doufám, že mi někdo pomůže rozklíčovat tenhle svět, protože je to pro mě zatím úplně nový a matoucí koncept.

180 slov
1.8 minut čtení
13. 9. 2024
Kateřina Palečková
Kateřina Palečková

Obchodování s NFT je fakt zajímavý svět, ale může to být trochu matoucí. Nejdřív si musíš pořídit kryptoměnovou peněženku, jako je MetaMask nebo Trust Wallet, protože většina NFT funguje na Ethereum síti, takže budeš potřebovat i nějakou tu ETH pro nákupy a poplatky. Pak si vyber platformu pro obchodování, třeba OpenSea nebo Rarible, kde můžeš nakupovat a prodávat NFT. Je fajn si projít různé typy NFT – umění, hudbu, videa, nebo herní předměty – a zjistit, co tě nejvíc zajímá.

Co se týče poplatků, většinou zaplatíš za transakce na blockchainu (tzv. gas fees), které se dost liší podle zatížení sítě. Pokud ti nějaký NFT nebude po chvilce líbit, můžeš ho prodat zpět na té samé platformě, ale samozřejmě záleží na tom, zda najdeš kupce. Je dobrý sledovat trendy a ceny, protože některé NFT můžou stoupnout v hodnotě hrozně rychle, ale jiný zas můžou klesnout. Takže to chce trošku toho štěstí a i znalosti trhu. Doporučuji se podívat na fóra nebo YouTube videa o NFT a kryptoměnách pro víc informací a tipů.

170 slov
1.7 minut čtení
7. 2. 2025
Milena Zlámalová
Milena Zlámalová

Takže, pokud chceš začít s obchodováním s NFT, tak tady je pár základních věcí. Nejprve si zjisti, co vlastně NFT jsou - v podstatě jsou to unikátní digitální tokeny, které mohou reprezentovat cokoliv od umění po hudbu nebo i herní předměty. K tomu, abys mohl obchodovat, potřebuješ mít kryptoměnovou peněženku (např. MetaMask), kde si uložíš své kryptoměny a NFT. Je dobré mít nějaké ETH, protože většina obchodů probíhá na Ethereum blockchainu.

Pokud jde o platformy, tak OpenSea a Rarible jsou docela populární pro začátečníky. Stačí si tam vytvořit účet a připojit peněženku. Nakupování je v podstatě jednoduché – vybereš si NFT, které se ti líbí, a klikneš na koupi. Ohlídej si poplatky za transakce (gas fees), které se můžou hodně lišit.

Když chceš něco prodat, tak to prostě nabídneš na stejné platformě. Pokud chceš zkusit investice, tak se zaměř na trendy a co je teď cool, ale buď opatrnej – ceny NFT můžou hodně kolísat. A nakonec, různé typy NFT mají různou hodnotu podle poptávky a rarity – některé umělci nebo značky jsou prostě víc v kurzu než jiné.

178 slov
1.8 minut čtení
4. 2. 2025
Ondřej Machač
Ondřej Machač