Charts.cz/Fórum/Můžu si půjčit v DeFi přes kryptoměny, aniž bych musel mít bankovní účet?

Můžu si půjčit v DeFi přes kryptoměny, aniž bych musel mít bankovní účet?

Zajímá mě, jak to vlastně funguje s těmi půjčkami v decentralizovaném financování. Vím, že DeFi je teď docela populární a hodně lidí o tom mluví, ale pořád mi není jasné, jestli si můžu půjčit peníze přímo v kryptoměnách, aniž bych měl běžný bankovní účet. Představte si situaci, kdy bych chtěl využít nějakou DeFi platformu, třeba něco jako Aave nebo Compound. Mám nějaké kryptoměny, které bych mohl použít jako zástavu, ale nemám klasický účet v bance. Je to vůbec možné? Jaké jsou podmínky pro půjčení? Co všechno budu potřebovat k tomu, abych mohl začít? Zajímá mě, jestli je potřeba mít nějakou speciální peněženku nebo nějaké další kroky, které musím udělat předtím, než si budu moci půjčit kryptoměny. A co se stane, když třeba nebudu moci splatit půjčku – hrozí mi nějaké riziko ztráty těch kryptoměn? Jak vlastně funguje ten proces zajištění a vyhodnocení rizika na těchto platformách? Chtěl bych se ujistit, že rozumím všem těmto věcem dřív, než se do toho pustím. Takže, je to reálné a jaké mám možnosti?

169 slov
1.7 minut čtení
15. 8. 2024
Karolína Stehlíková
Karolína Stehlíková

Jo, v DeFi si můžeš půjčit peníze v kryptoměnách bez bankovního účtu. V podstatě ti stačí mít nějakou kryptoměnu na zástavu. Tyhle platformy jako Aave nebo Compound fungují tak, že ty své kryptoměny uzamkneš jako zástavu a za to dostaneš půjčku v jiné kryptoměně. Je to hodně decentralizovaný, takže žádný KYC nebo registrace u banky.

Co se týče peněženky, potřebuješ nějakou, co podporuje DeFi protokoly (např. Metamask). Pak si jen připojíš tu peněženku k platformě a můžeš začít. Předtím ale musíš mít nějaké ETH na zaplacení poplatků za transakce.

Riziko je, když nevrátíš půjčku včas, tak ti zástava může být zlikvidována, což znamená, že o ni přijdeš. To je jakoby ta ochrana pro platformu. Takže jo, je to reálný a máš možnosti, ale pozor na volatilitu kryptoměn a to, jak fungují úrokové sazby na těchto platformách.

134 slov
1.3 minut čtení
24. 11. 2024
Irena Jirková
Irena Jirková

Půjčit si v DeFi bez bankovního účtu je rozhodně možné. DeFi platformy jako Aave nebo Compound fungují na principu půjčování a poskytování úvěrů přímo mezi uživateli, a k tomu potřebuješ jen kryptoměnovou peněženku, ne bankovní účet. Takže pokud máš nějaké kryptoměny, můžeš je použít jako zástavu pro půjčku.

Nejdřív si musíš stáhnout a nastavit peněženku, třeba MetaMask, a propojit ji s platformou. Jakmile je to hotový, můžeš vložit své kryptoměny jako kolaterál a půjčit si jiné kryptoměny. Nezapomeň, že každá platforma má své specifické podmínky ohledně kolaterálu – většinou musíš poskytnout víc než si půjčuješ (např. 150% hodnoty). Když nepůjčíš dostatečně, hrozí ti liquidace, což znamená, že pokud hodnota tvého kolaterálu klesne pod určitou úroveň, platforma ti ho vezme.

Co se týče rizik, pokud nebudeš schopný splatit půjčku, tvůj kolaterál bude použit na pokrytí půjčky. Z toho důvodu je dobré mít na paměti volatilitou kryptoměn. Celý proces je automatizovaný a funguje na chytrých kontraktech, takže není tam žádná lidská kontrola – všechno probíhá přes blockchain. Je to super zajímavý způsob financování, ale chce to dávat pozor na trh a mít dobrý plán.

180 slov
1.8 minut čtení
11. 11. 2024
Renata Horálková
Renata Horálková
Podobné otázky