Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do zlata s malým rozpočtem?

Jak začít investovat do zlata s malým rozpočtem?

Chtěl bych se zeptat, jaké jsou nejlepší způsoby, jak začít investovat do zlata, když mám jen omezený rozpočet. Zajímám se o to, protože slyším, že zlato je skvělou ochranou proti inflaci a nejistotě na trhu. Ale nevím, jak to vlastně udělat bez toho, abych musel mít hromadu peněz na začátku. Mám na mysli možnosti jako nákup zlatých mincí nebo prutů, ale zdá se mi, že je to všechno dost drahé. Existují nějaké alternativy nebo strategie pro malé investory? Třeba něco jako zlato v ETF nebo jiné formy investic do zlata, které by nemusely být tak nákladné? A co třeba sbírání zlatých šperků? Je vůbec možné investovat do zlata postupně a jak to funguje? Opravdu bych chtěl vědět, co byste doporučili komu s malým rozpočtem a jak se vyhnout běžným chybám při investování do zlata. Děkuji za vaše rady!

138 slov
1.4 minut čtení
5. 7. 2023
Olga Tichá
Olga Tichá

Investování do zlata s malým rozpočtem je určitě možné, i když to může vypadat složitě. Pokud nemáš na minci nebo prut, můžeš zkusit investovat do zlatých ETF (burzovně obchodovaných fondů), což jsou akcie, které sledují cenu zlata. To je skvělá volba pro malé investory, protože můžeš začít třeba už s pár stovkami korun.

Další možností je nákup zlatých šperků, ale tady si dej pozor, protože cena šperků často zahrnuje také práci a design, takže to není čistě investice do zlata.

Někteří lidé doporučují také zlato v formě zlato-zajištěných dluhopisů nebo podílových fondů zaměřených na zlato. To ti umožní investovat do zlata postupně a bez velkého počátečního vkladu.

Důležité je mít na paměti, že investice do zlata jsou spíš dlouhodobá záležitost. Takže si dej pozor na emoce a nepanikař při krátkodobých výkyvech ceny.

Zkrátka, pokud chceš investovat do zlata s menším rozpočtem, zvol ETF nebo podílový fond a vyhni se drahým šperkům, pokud opravdu nechceš nosit to, co nakupuješ. Hlavně nebuď zbrklý a investuj rozumně.

160 slov
1.6 minut čtení
2. 7. 2023
Vojtěch Sedláček
Vojtěch Sedláček

Investování do zlata na malý rozpočet může být fakt tricky, ale jde to. Zlato můžeš kupovat různě, třeba zlatý šperky nebo zlatý mince, ale to fakt bude drahý, jak říkáš. Já bych zkusil radši investiční zlato ve formě mincí nebo prutů, ale třeba přes internet, tam bývají lepší ceny.

Další skvělou možností jsou ETF na zlato. To je něco jako fond, který investuje přímo do zlata a ty si kupuješ akcie toho fondu. Můžeš začít klidně s pár stovkami a nemusíš mít fyzický zlato u sebe.

Nebo zkus spořit do zlata, existujou platformy, kde si můžeš pravidelně odkládat menší částky a oni ti pak koupí zlato. Je to fajn způsob, jak postupně budovat portfolio.

Co se týče chyb, dej si pozor na poplatky a provize – ty se můžou nasčítat a snížit tvůj zisk. A taky si dobře nastuduj trh, aby ses nenechal nachytat na nějaký podvodný nabídky. Na začátku je důležitý vědět, co děláš a mít přehled o cenách zlata.

160 slov
1.6 minut čtení
26. 6. 2023
Dominik Kubíček
Dominik Kubíček