Charts.cz/Fórum/Jak mohu diversifikovat své investice, když trh klesá?

Jak mohu diversifikovat své investice, když trh klesá?

Zdravím všechny, mám otázku ohledně investování, která mě poslední dobou hodně trápí. Jak víte, trhy teď nejsou zrovna v nejlepší kondici a já se trochu obávám o to, jak chránit své peníze. Rád bych věděl, jak diversifikovat své investice v takové době, kdy ceny akcií klesají a celkově je na trhu spousta nejistoty. Je lepší přejít na bezpečnější aktiva jako jsou dluhopisy nebo zlato? Nebo byste doporučili investovat do alternativních možností jako jsou kryptoměny nebo NFT? A co nemovitosti? Mám také pocit, že je důležité mít nějaký pasivní příjem, ale jak to udělat, když je trh tak nestabilní? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, co dělat v této situaci. Děkuji!

113 slov
1.1 minut čtení
1. 10. 2024
Patrik Pražák
Patrik Pražák

Když trh klesá, je dobrý nápad se zamyslet nad diversifikací, aby ses ochránil před ztrátami. Můžeš zvážit přesun části svých investic do dluhopisů, ty bývají bezpečnější a stabilnější v těchto obdobích. Zlato je taky klasika, hodně lidí do něj investuje jako do „záchranného“ aktiva během krizí.

Ohledně kryptoměn a NFT – tam bych byl opatrný, jsou to hodně rizikové investice a teď to může být ještě víc nestabilní. Nemovitosti jsou zajímavé, ale záleží na trhu, v některých oblastech můžeš najít dobré příležitosti.

Co se týče pasivního příjmu, můžeš se zaměřit na dividendové akcie nebo investice do nemovitostí s pronájmem. Taky zvaž REITs (real estate investment trusts), což ti umožní investovat do nemovitostí bez nutnosti jejich vlastnictví.

Celkově je fajn mít portfólio rozložené napříč různými aktivy, aby ses vyhnul velkým ztrátám, když jeden segment trhu spadne.

134 slov
1.3 minut čtení
22. 1. 2025
Karel Lacina
Karel Lacina

Když trhy padají, je fakt důležitý mít rozložený investice. Zlato a dluhopisy jsou klasika, co většinou chrání hodnotu v těžkých časech. Zlato může být super uchovatel hodnoty, zatímco dluhopisy ti dají nějaký stabilní výnos, i když nižší než akcie.

Alternativy jako kryptoměny a NFT jsou dost riskantní, ale můžou mít velký potenciál, pokud se do nich pustíš s malým podílem svého portfolia. Nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. A nemovitosti? Ty můžou být fajn, pokud najdeš dobrý pronájem – to je pasivní příjem na dlouho. Ale sleduj trh, protože i tam může být chaos.

Takže shrnutí: rozložení mezi zlato, dluhopisy a trošku alternativ (krypto/NFT) + nemovitosti jako stabilní příjem. Ale hlavně se neboj konsultovat s odborníkama, aby ses ujistil, že děláš správný rozhodnutí.

123 slov
1.2 minut čtení
3. 1. 2025
Lukáš Kubík
Lukáš Kubík