Kdy je lepší investovat do akcií místo ETF?
Přemýšlím nad tím, kdy je vlastně výhodnější investovat do jednotlivých akcií než do ETF. Je jasné, že ETF nabízejí rozmanitost a snazší způsob, jak diverzifikovat portfolio, ale občas mám pocit, že investice do konkrétních akcií by mohly přinést větší zisky. Co všechno bych měl zvážit, když se rozhodnu zaměřit na jednotlivé akcie? Mám nějaké jasné signály nebo indikátory, které by mi mohly napovědět, že je lepší jít cestou jednotlivých akcií? A co třeba situace na trhu? Když vidím nějaký rostoucí trend u určité společnosti nebo sektoru, znamená to, že bych měl investovat přímo do těchto akcií místo toho, abych se spolehl na ETF? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do akcií i ETF z pohledu dlouhodobého vs. krátkodobého investování? Jak si vlastně stanovit strategii, když chci zvolit akcie místo ETF? Je to vůbec rozumné rozhodnutí pro někoho, kdo není úplný expert a teprve se učí zvládat investice? V neposlední řadě mě zajímá, jak moc důležité je sledovat výkon jednotlivých akcií v porovnání s celkovým výkonem trhu. Je lepší mít víc času na sledování trendů a zpráv kolem konkrétních firem nebo se spíš spolehnout na to, co dělají indexy celkově? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto dilematem?