Charts.cz/Fórum/Může zlato ochránit moje portfolio v období krize?

Může zlato ochránit moje portfolio v období krize?

Přemýšlím o tom, jak ochránit své investice během krize, a zlato se mi zdá jako zajímavá možnost. Je známo, že zlato bývá považováno za bezpečný přístav, když trhy padají, ale opravdu to funguje? Mám obavy, že pokud dojde k hospodářské krizi nebo velkým výkyvům na trzích, moje portfolio by mohlo utrpět ztráty. Jaký je skutečný potenciál zlata v těžkých časech? Myslíte si, že by mělo tvořit větší část mého portfolia? Co třeba historické výkony zlata během minulých krizí? Je lepší investovat přímo do fyzického zlata, nebo raději do zlatých ETF? Jaké máte zkušenosti s tímto drahým kovem a jeho rolí ve vašich investičních strategiích? Odpověď na tyto otázky by mi opravdu pomohla lépe pochopit, zda je zlato ta správná volba pro ochranu mých financí v nejistých časech.

127 slov
1.3 minut čtení
30. 3. 2024
Richard Kopecký
Richard Kopecký

Zlato je fakt hodně často bráno jako bezpečný přístav, zvlášť v krizích. Historicky se ukázalo, že když akcie padají, zlato většinou drží nebo dokonce roste. Když si vezmeš třeba 2008, tak zlato šlo nahoru, zatímco trhy šly dolů. Ale to neznamená, že je to stoprocentní jistota, protože někdy se zlato může chovat docela divně a nemusí úplně zachránit situaci.

Co se týče toho, jestli bys měl víc investovat do zlata, to záleží na tvém rizikovém profilu a jak moc chceš diverzifikovat. Někteří investoři doporučují mít 5-10 % portfolia ve zlatě. Můžeš jít po fyzickém zlatě nebo ETF, obojí má svý pro a proti. Fyzické zlato má hodnotu jako hmatatelný majetek, ale zase musíš řešit skladování a bezpečnost. ETF jsou zase snažší na obchodování a nemusíš řešit fyzické úložiště.

Osobně bych řekl, že pokud máš obavy z krize, zlato může být fajn volba pro stabilizaci portfolia. Ale nezapomínej na to, že diversifikace je klíčová – takže kromě zlata zvaž i další aktiva.

159 slov
1.6 minut čtení
22. 12. 2020
Jana Králová
Jana Králová

Zlato je fakt považovaný za bezpečnejší investici v krizi. Dějiny ukazujou, že když akcie padaj a ekonomika je na dně, zlato často roste nebo si alespoň drží hodnotu. Je to takový záchranný člun, když všechno ostatní selhává. Když se podíváš na krize jako 2008, zlato šlo nahoru, i když trhy padaly.

Pokud se bojíš velkejch ztrát v portfoliu, tak mít zlato v mixu může bejt dobrý. Ale zas to neber jako jedinou možnost. Mnoho lidí doporučuje mít kolem 10-20% portfolia v zlatě, ale záleží na tvé toleranci k riziku.

Co se týče fyzického zlata versus ETF, to záleží na tvých preferencích. Fyzický zlato je možná víc „hmatatelný“, ale máš s tím víc práce (uskladnění, pojištění). Na druhou stranu ETF jsou jednodušší a likvidnější.

Osobně bych šel spíš do kombinace obojího. Takže jo, zlato může být dobrou volbou pro ochranu financí v těžkých časech, ale je dobrý to mít jako část širší strategie.

151 slov
1.5 minut čtení
11. 7. 2023
Vladimíra Čermáková
Vladimíra Čermáková