Charts.cz/Fórum/Jaké akcie bych měl koupit, pokud chci investovat do zelených technologií?

Jaké akcie bych měl koupit, pokud chci investovat do zelených technologií?

Zajímá mě investování do zelených technologií, protože si myslím, že budoucnost je v ekologii a udržitelnosti. Chci přispět k ochraně životního prostředí a zároveň zhodnotit své finance. Chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní akcie byste doporučili pro investice do tohoto sektoru. Myslíte, že je rozumné zaměřit se na společnosti zabývající se obnovitelnými zdroji energie, jako jsou solární nebo větrné elektrárny? A co akcie firem, které vyvíjejí nové technologie pro úsporu energie nebo zpracování odpadu? Je lepší investovat do zavedených firem, nebo mám zkusit i startupy? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých přístupů? Také by mě zajímalo, zda máte nějaké tipy na sledování trendů v tomto segmentu trhu, abych byl schopen lépe rozhodovat o svých investicích. Jaké faktory bych měl při výběru akcií brát v úvahu? Zajímá mě také, jestli je lepší investovat dlouhodobě nebo krátkodobě. Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do zelených technologií? Děkuji za jakékoli rady!

148 slov
1.5 minut čtení
9. 11. 2023
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc

Když chceš investovat do zelených technologií, určitě se zaměř na firmy v obnovitelné energii. Společnosti jako NextEra Energy nebo Vestas Wind Systems se specializují na solární a větrnou energii a mají dobrý potenciál do budoucna. Pak jsou tu i firmy, co se zabývají úsporou energie – třeba Schneider Electric nebo Siemens.

Startupy můžou být zajímavé, ale většinou jsou rizikovější, takže pokud nemáš zkušenosti, radši začni s etablovanějšími firmami. Ty mají stabilnější výkony a můžeš se na ně spolehnout víc.

Při výběru akcií sleduj trendy jako legislativní změny podporující obnovitelné zdroje nebo poptávku po ekologických technologiích. Dlouhodobé investice se obvykle vyplácí víc, protože trh s ekologickými technologiemi roste. Krátkodobě to může být hodně volatilní.

Zkus si přečíst novinky v oboru a sledovat zprávy o klimatu, to ti pomůže mít přehled. A nezapomeň diversifikovat portfólio, abys měl menší riziko. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
20. 12. 2024
Daniela Světlíková
Daniela Světlíková

Investování do zelených technologií je super nápad! Myslím, že se fakt vyplatí podívat na společnosti, co mají něco společného s obnovitelnými zdroji. Například akcie firem jako NextEra Energy, která dělá dost s větrnou a solární energií, nebo Enphase Energy, co vyrábí solární panely a baterie.

Zavedený firmy mají větší stabilitu, ale na druhou stranu startupy můžou přinést větší zisky, pokud jim to výjde. Je to takový risk. Já osobně radši koukám na firmy s dobrým záznamem a reálnýma projektama.

Při výběru akcií sleduj trendy v legislativě, protože vlády často podporují ekologické projekty a to může ceny akcií ovlivnit. Můžeš taky kouknout na ESG ratingy firem, což ti dá nějakou představu o jejich ekologických aktivitách.

Dlouhodobý investice se obvykle vyplácí víc, protože trh má tendenci růst. Krátkodobé spekulace jsou spíš pro zkušenější investory. Pokud chceš být v obraze, sleduj zprávy o zelených technologiích a investiční blogy.

Takže shrnuto: zkus investovat do stabilních firem v oblasti obnovitelných zdrojů a sleduj trendy a legislativu. Hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
30. 1. 2025
Richard Kopecký
Richard Kopecký