Charts.cz/Fórum/Může mít přílišná důvěra vliv na moje rozhodnutí při investování?

Může mít přílišná důvěra vliv na moje rozhodnutí při investování?

Investování je přece jen taková hra, kde se hodně rozhoduje na základě pocitů a intuice, že? Ale co když ten pocit, který mám, je prostě jenom příliš optimistický? Nedávno jsem narazil na několik článků o tom, jak důvěra v investice může být dvojsečná zbraň. Na jednu stranu je skvělé věřit ve své schopnosti a mít víru v to, co dělám, ale na druhou stranu – může to vést k tomu, že podceňuji rizika? Když se totiž cítím příliš jistý svými rozhodnutími, jestli to pak neznamená, že přehlížím varovné signály nebo nedostatečně zkoumám trhy? Zvlášť teď, když je tolik lidí nadšených z kryptoměn a NFT. Můžu podlehnout tomu trendu a udělat špatná rozhodnutí právě proto, že jsem přesvědčený o úspěchu? Přemýšlím také o tom, jestli by mi pomohlo mít nějakého mentora nebo poradce, kdo by mě usměrnil a pomohl mi vidět věci objektivněji. Jak jste to zvládli vy? Měl někdo podobnou zkušenost? Jaké máte tipy pro udržení zdravého přístupu k investicím bez toho, abych se nechal unést přílišnou důvěrou?

168 slov
1.7 minut čtení
27. 8. 2021
Dana Dostálová
Dana Dostálová

Jo, tohle je dost častý problém. Přílišná důvěra může fakt zavařit. Když máš pocit, že všechno víš a investice, co děláš, jsou jasný hit, tak můžeš lehce přehlídnout rizika. Všichni jsme slyšeli o tom, jak lidi přišli o peníze, protože se nechali unést hype kolem kryptoměn nebo jiných trendů. Důležité je mít nějakou sebekritiku a nedávat na intuici jen tak bezhlavě. Třeba ten nápad s mentorem je skvělej – někdo ti může ukázat realitu a třeba tě vrátit na zem, když začneš bláznit. Osobně se snažím pravidelně revidovat svoje investice a držet se nějakých základních pravidel. To mě aspoň drží v reálu a dává mi to trochu klidu. Takže jo, buď opatrný a nevěř všemu, co si myslíš, že víš.

120 slov
1.2 minut čtení
18. 9. 2024
Věra Trnková
Věra Trnková

Důvěra v investice je fakt důležitá, ale jak říkáš, může být i nebezpečná. Když si moc věříš, občas přehlížíš varování a signály, co by tě měly varovat. Mně se to stalo, když jsem se pustil do kryptoměn. Cítil jsem se hrozně sebevědomě a nakonec jsem se dostal do ztrát. Je dobrý mít něco jako plán nebo strategii, ale taky je důležitý poslouchat ostatní a mít někoho, kdo ti pomůže vidět věci objektivně. Mentor nebo poradce ti fakt můžou pomoct udržet se na zemi a nezapomínat na rizika. Sleduj trh a snaž se mít rozum i v emocích, jinak tě to může dost bolet.

103 slov
1 minut čtení
30. 10. 2024
Lucie Tomanová
Lucie Tomanová