Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT a na co si dát pozor?

Jak začít investovat do NFT a na co si dát pozor?

Zajímá mě, jak vlastně začít s investováním do NFT. Je to teďka hodně populární téma a já bych chtěl vědět, co všechno k tomu potřebuji. Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup a prodej NFT? A co takhle peněženky, musím mít nějakou speciální, nebo stačí ta běžná, co používám na kryptoměny? Mám pocit, že je to dost riskantní oblast, takže bych se rád dozvěděl, na co si mám dát pozor. Existují nějaké specifické triky nebo tipy, které bych měl mít na paměti, abych nepřišel o peníze? Jak poznám, že nějaké NFT má skutečně hodnotu a že se nejedná jen o další bublinu? A co se týče poplatků – jaké jsou typické náklady spojené s obchodováním s NFT? Dále mě zajímá, jestli se vyplatí investovat do známějších projektů nebo jestli je lepší hledat nové umělce a jejich díla. Co si o tom myslíte? Jak dlouho byste doporučili držet NFT před prodejem? Jsem dost zvědavý na vaše názory a zkušenosti. Mohli byste mi prosím poskytnout nějaké rady nebo postřehy k tomu, jak začít a jak se vyhnout nejčastějším chybám?

176 slov
1.8 minut čtení
28. 12. 2024
Bedřich Pešta
Bedřich Pešta

Investování do NFT může být fakt zajímavý, ale je to taky dost riskantní. Aby ses do toho dostal, potřebuješ nějakou kryptopeněženku, jako třeba MetaMask nebo Trust Wallet, protože většina NFT se obchoduje na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Ty peněženky musíš mít propojený s těma platformama a budeš potřebovat nějaký ETH na pokrytí poplatků za transakce.

Co se týče poplatků, tak počítej s gas fees, což jsou náklady na zpracování transakcí na blockchainu. Ty se můžou dost lišit v závislosti na vytížení sítě, takže to může být drahý, když je velký zájem.

Důležitý je si dávat pozor na projekty, který vypadají podezřele, nebo mají příliš nízkou cenu - to může znamenat, že nemají opravdovou hodnotu. Sleduj trendy a známé umělce, ale neboj se zkoušet i nové talenty, někdy můžeš najít skvělé věci za rozumnou cenu.

Co se týče toho, jak dlouho držet NFT – to záleží na trhu. Někdy je lepší držet déle, aby se zvýšila hodnota. A hlavně buď opatrnej, investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Je dobrý se podívat na komunitu kolem projektu a jak je aktivní. Zkrátka - dělej si domácí úkoly a nevkládej všechny vajíčka do jednoho košíku.

193 slov
1.9 minut čtení
10. 1. 2025
Bohumil Odehnal
Bohumil Odehnal

Investování do NFT může být super zajímavé, ale je to taky dost riskantní. Takže, co potřebuješ? První věc – peněženka. Běžná kryptoměnová peněženka ti asi stačit nebude. Doporučuji nějakou, která podporuje NFT, jako MetaMask nebo Trust Wallet. Bez toho se k NFT nedostaneš.

Pak je dobré vybrat si platformu pro nákup a prodej. Zkuste OpenSea, Rarible nebo Foundation. Každá má svoje speciálky, tak mrkni na to, co ti vyhovuje. Poplatky za transakce (gas fees) se liší podle sítě, ve které obchoduješ – Ethereum je dražší než třeba Polygon.

Co se týče hodnoty NFT, sleduj trendy a komunitu kolem daného umělce nebo projektu. Pokud je něco hodně hypované, buď opatrný – může to být bublina. Taky se mrkni na historii prodeje a poptávku.

Jestli investovat do známějších projektů nebo nových umělců? Obojí má svoje pro a proti. Noví umělci můžou mít velký potenciál, ale známější projekty ti dají větší jistotu.

A jak dlouho držet? Záleží na trhu a tvé strategii – pokud vidíš zisk, tak s prodejem neváhej. Ale radši se vyhni panice a prodávání na první signál poklesu.

Zkrátka – dělej si důkladný průzkum, investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit a buď trpělivý.

190 slov
1.9 minut čtení
28. 12. 2024
Dana Dostálová
Dana Dostálová