Charts.cz/Fórum/Co byste doporučili, pokud chci investovat do ETF poprvé?

Co byste doporučili, pokud chci investovat do ETF poprvé?

Už nějakou dobu přemýšlím o investování a slyšel jsem hodně o ETF, ale nevím, kde začít. Je to prý skvělý způsob, jak diversifikovat své investice a mít přístup k různým aktivům bez toho, abych musel kupovat jednotlivé akcie. Zajímalo by mě, co všechno bych měl vzít v úvahu, když si vybírám ETF pro svou první investici. Jaké faktory jsou důležité? Mělo by mě zajímat něco jako poplatky za správu nebo likvidita? A co rizika – je něco, na co si mám dát pozor? Také bych rád věděl, jestli existují nějaké konkrétní ETF, které byste doporučili začátečníkům, nebo na co se zaměřit při jejich výběru. Mám také obavy z volatility trhu a nevím, jak moc by to mohlo ovlivnit mé investice. A nakonec – je lepší začít s menším množstvím peněz a postupně přidávat, nebo se rovnou pustit do větší investice? Všechny tyto otázky mě trápí a rád bych slyšel názory někoho zkušenějšího. Díky moc!

154 slov
1.5 minut čtení
4. 6. 2024
Daniel Fučík
Daniel Fučík

Jasně, ETF jsou super volba pro začátečníky. Nejdřív si pohlídej poplatky za správu, protože ty ti můžou snížit výnosy. Pod 0,5% je fajn, ale čím míň, tím líp. Pak je dobrý koukat na likviditu – čím víc obchodů s ETF probíhá, tím snadněji to prodáš, když budeš potřebovat cash.

Rizika tu jsou, hlavně volatilita trhu. Můžeš mít období, kdy tvé ETF hodně klesne a to může být stresující, takže měj na paměti, že investice jsou na delší trať.

Pro začátek zkus nějaké široké indexové ETF jako S&P 500 nebo MSCI World. Ty mají dobrou diverzifikaci a historicky se jim dařilo. Co se týče částky – klidně začni s menším obnosem a postupně přidávej, když se v tom víc zorientuješ. Hlavně se neboj ptát nebo hledat další info! Tak hodně štěstí!

129 slov
1.3 minut čtení
16. 7. 2023
Vlastimil Kříček
Vlastimil Kříček

Takže, jestli začínáš s ETF, tak tady je pár tipů. Hlavně se koukni na poplatky za správu, protože ty ti můžou dost snížit výnosy. Čím nižší poplatky, tím lepší. Pak je dobré se podívat na likviditu – čím víc obchodů, tím lépe se ti to bude prodávat, když budeš potřebovat. Mysli taky na to, že některé ETF jsou víc volatilní než jiné, což může být problém, pokud nemáš rád riziko.

Jestli nevíš jaké ETF vybrat, začni s těmi zaměřenými na široký trh jako S&P 500 nebo MSCI World. To ti dá dobrou diverzifikaci bez toho, abys musel vybírat jednotlivé akcie. Začni radši s menším množstvím peněz, abys viděl, jak to funguje a pak klidně přidávej, až si víc zvykneš. Vždycky je lepší být opatrný na začátku.

127 slov
1.3 minut čtení
4. 3. 2023
Zuzana Marková
Zuzana Marková