Charts.cz/Fórum/Jak koupím NFT a co vlastně potřebuji?

Jak koupím NFT a co vlastně potřebuji?

Zajímá mě, jak se vlastně dá koupit NFT. Slyšel jsem o tom všude okolo, že je to něco jako digitální umění nebo sběratelské kousky, ale vůbec nevím, jak na to. Co všechno potřebuji, abych mohl začít? Musím mít nějakou speciální peněženku nebo něco jiného? A co kryptoměny? Jaké bych měl použít? Slyšel jsem, že většina NFT se kupuje za Ethereum, je to pravda? Jak se vlastně dostanu na ty trhy nebo platformy, kde se NFT prodávají? Mám nějaké možnosti nebo je to spíš o tom najít konkrétní místo? Myslím, že jsem slyšel o OpenSea nebo Rarible. Jak to funguje, musím se tam registrovat nebo něco takového? A co když chci investovat do něčeho konkrétního, jak zjistím hodnotu toho NFT? Existují nějaké tipy na to, jak se vyhnout podvodům nebo špatným investicím v tomto světě plném spekulací? Taky by mě zajímalo, jestli je nějaký rozdíl mezi různými typy NFT a jak si vybrat ten správný pro mě. Můžete mi někdo poskytnout nějaké rady nebo zkušenosti? Děkuji.

165 slov
1.7 minut čtení
25. 4. 2024
Eva Kopalová
Eva Kopalová

Koupě NFT je vlastně docela jednoduchá, i když to může vypadat jako velká věda. Prvně budeš potřebovat digitální peněženku, která podporuje kryptoměny a specificky Ethereum, protože většina NFT se kupuje právě za něj. Mezi populární peněženky patří MetaMask, kterou si nainstaluješ jako rozšíření do prohlížeče. Potom si musíš koupit nějaký Ethereum - to můžeš udělat na burze jako Coinbase nebo Binance a pak je poslat do své peněženky.

Jakmile máš peněženku naplněnou ETH, můžeš jít na platformy jako OpenSea nebo Rarible. Tam se nemusíš přímo registrovat, stačí se připojit přes svou peněženku. Na těchto stránkách najdeš spoustu různých NFT – od digitálního umění po sběratelské karty. Před koupí je dobré zkontrolovat, kolik stojí a jaká je poptávka, aby ses ujistil, že neinvestuješ do něčeho bezcenného.

Co se týče hodnoty NFT, obvykle se určuje podle toho, kolik za něj lidé platí a jaký má význam v komunitě. Snaž se vyhýbat anonymním prodejcům a prověřuj si historii prodeje a popularitu daného díla. Podvody jsou v tomto světě bohužel časté, takže buď opatrný.

Rozdíl mezi různými typy NFT může být v jejich obsahu – jedny jsou umění, jiné hudba nebo videa. Zvaž, co tě víc zajímá a co bys rád měl ve své sbírce. Takže shrnuto - peněženka, ETH, vybrat platformu a pečlivě vybírat. Snad ti tohle pomůže!

212 slov
2.1 minut čtení
24. 1. 2025
Karolína Beranová
Karolína Beranová

Koupě NFT není tak složitá, jak to vypadá. Nejprve si musíš pořídit digitální peněženku, která podporuje kryptoměny a NFT. Doporučuje se třeba MetaMask nebo Trust Wallet. Potom si do té peněženky musíš poslat nějaké Ethereum (ETH), protože většina NFT se opravdu kupuje právě za ETH. To můžeš koupit na burzách jako je Coinbase nebo Binance.

Pak už stačí navštívit tržiště jako OpenSea nebo Rarible. Na těchto platformách si vytvoříš účet a propojíš svou peněženku. Můžeš procházet různé kousky a když najdeš něco, co tě zaujme, jednoduše klikneš na „buy“ a potvrdíš transakci v peněžence.

Pokud chceš investovat do konkrétního NFT, zkus se podívat na historii prodeje daného kousku a obecně na trend jeho ceny. Snaž se taky zjistit, kdo je autor a jaké má reputaci. A pozor na podvody – vždy si ověřuj, že kupuješ od důvěryhodného zdroje, ideálně s dobrými referencemi.

Co se týče typů NFT, můžeš najít umění, videa, hudbu nebo dokonce virtuální pozemky. Rozhodni se podle toho, co tě zajímá a co bys případně chtěl vlastnit. Je to hodně o osobních preferencích.

172 slov
1.7 minut čtení
7. 2. 2025
Kateřina Moravcová
Kateřina Moravcová