Charts.cz/Fórum/Úspěšné projekty s NFT pro fundraising

Úspěšné projekty s NFT pro fundraising

Zajímalo by mě, jestli můžete uvést nějaké konkrétní příklady úspěšných projektů, které využily NFT k fundraisingu? V poslední době se o tom dost mluví a já bych chtěl mít lepší přehled o tom, jak to vlastně funguje v praxi. Slyšel jsem o několika charitativních akcích, kde se prodávaly digitální umělecké díla jako NFT, ale nejsem si jistý, jak moc to skutečně pomohlo vybrat peníze. Mohli byste sdílet nějaké příběhy nebo projekty, které byly úspěšné? Zajímá mě třeba, jaké platformy se používaly a kolik peněz se podařilo vybrat. A co třeba výhody a nevýhody použití NFT pro fundraising? Myslíte, že je to trend, který tady zůstane, nebo to je jenom dočasný hype? Každopádně bych rád slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem. Děkuji!

123 slov
1.2 minut čtení
3. 4. 2024
Simona Coufalová
Simona Coufalová

Jasně, NFT fundraising je teď hodně populární. Například projekt "The SaveArt" prodával digitální umění jako NFT a vybral přes 2 miliony dolarů na ochranu přírody. Fungovali na OpenSea, což je jedna z největších platforem pro NFT. Další příklad je "Bored Ape Yacht Club", kde část z prodeje šla na různé charitativní akce a vybrali dost peněz, ale konkrétní částky se liší.

Co se týče výhod, tak NFT umožňují umělcům a organizacím přímo profitovat z jejich práce, což je super. Ale nevýhody? No, poplatky za gas na Ethereu můžou být šílené, takže to nemusí být vždy efektivní. Vzhledem k tomu, jak rychle se technologie mění, myslím, že NFT fundraising tu s námi nějakou dobu zůstane, ale bude zajímavé sledovat, jak se to vyvine. Hype nebo ne, lidé stále hledají nové způsoby, jak podpořit dobré věci.

134 slov
1.3 minut čtení
17. 3. 2023
Radek Odehnal
Radek Odehnal

Několik projektů s NFT na fundraising se fakt povedlo. Například charitativní aukce NFT od umělců jako Beeple nebo Trevor Jones vybraly miliony. Beeple prodal jedno NFT za 69 milionů a část šla na charitu. Pak je tu třeba projekt „CryptoPunks“, kde se část výtěžku z prodeje šla na podporu různých sociálních iniciativ.

Platformy jako OpenSea nebo Rarible to dost usnadňují, ať už pro umělce nebo sběratele. Co se týče peněz, tak některé akce vybraly stovky tisíc až miliony dolarů, což je fakt úspěch.

Výhoda NFT je, že umožňuje snadno sledovat vlastnictví a podporuje umělce přímo. Na druhou stranu, hodně lidí může mít problém s tím, že to vypadá jako spekulace. A co se trendu týče, myslím si, že to tady ještě chvíli zůstane, ale bude to asi evolvovat do něčeho jiného než teď. "NFT na fundraising" má velký potenciál, ale jde o to, jak se to celé uchopí v budoucnu.

149 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2023
Soňa Havelková
Soňa Havelková