Jak se liší DeFi projekty od tradičních bankovních služeb?
Zajímá mě, jak vlastně fungují DeFi projekty ve srovnání s klasickými bankami. Mám pocit, že poslední dobou slyším hodně o tom, jak decentralizované finance mění způsob, jakým lidé spravují své peníze a investice, ale nejsem si úplně jistý, co to všechno znamená v praxi. Jaké konkrétní rozdíly jsou mezi tím, když si půjčuji peníze od banky a když používám nějaký DeFi protokol? Vím, že DeFi nabízí možnost půjčování a poskytování likvidity bez potřeby prostředníka, ale co to vlastně obnáší? Jak fungují smart kontrakty a proč jsou tak důležité? A co bezpečnost? Mám strach z toho, že bych mohl přijít o své peníze v nějakém podvodu nebo technické chybě. Jak se tedy DeFi liší od tradičních bankovních služeb z pohledu regulace a ochrany zákazníků? A co poplatky? Slyšel jsem, že u bank může být dost vysoké poplatky za různá vedení účtů nebo transakce, jak je to v DeFi? Je tam nějaký skrytý náklad, o kterém bych měl vědět? Rád bych porozuměl rozdílům mezi těmito dvěma světy víc do hloubky, než abych jen slyšel povrchní informace. Máte někdo praktické zkušenosti s DeFi a můžete mi říct, co vás na tom nejvíc překvapilo v porovnání s tradičními bankovními produkty?