Charts.cz/Fórum/Co dělat, když jsem investoval do podezřelé kryptoměny?

Co dělat, když jsem investoval do podezřelé kryptoměny?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem investoval do kryptoměny, která se zdála být velmi slibná, ale teď mám takový pocit, že to asi nebyla nejlepší volba. Od začátku jsem měl určité obavy, protože marketing kolem této měny byl až moc agresivní a přísliby zisků byly opravdu přehnané. Teď se zdá, že něco není v pořádku. Na různých fórech a stránkách jsem četl varování od lidí, kteří říkali, že tato kryptoměna by mohla být podvod. Co mám teď dělat? Opravdu nevím, jestli bych měl rychle prodat, nebo se pokusit zjistit víc informací a počkat na možné oživení. Mám kontaktovat někoho, kdo se v kryptoměnách vyzná, nebo se podívat na různé recenze? Jak poznám, jestli je to jen dočasný pokles a nebo jestli už je to konec a peníze mám pryč? Mám taky obavy z toho, že pokud se ukáže, že to byl podvod, jak bych mohl ochránit své další investice? A co když jsem investoval větší částku? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké možnosti, jak se pokusit získat zpět ztracené peníze nebo aspoň nějakou část. Jaké jsou vlastně právní kroky v takových situacích? Je možné to nahlásit někam? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale teď jsem opravdu v nejistotě a nevím na koho se obrátit. Každý říká něco jiného a já jen chci mít klid a vědět, co dělat dál.

223 slov
2.2 minut čtení
7. 6. 2024
Soňa Konečná
Soňa Konečná

Když máš pocit, že jsi investoval do podezřelé kryptoměny, první věc je nezpanikařit. Zkus zjistit co nejvíc informací o projektu – podívej se na jejich web, whitepaper a hlavně na tým, co za tím stojí. Pokud je tam málo informací nebo jsou pochybní, to už je varovný signál. Zkus se podívat na sociální sítě a fóra, jestli už někdo nehlásil problémy.

Pokud se ti zdá, že to směřuje k podvodu, zvaž prodej, ale i tak si dej pozor na trh – může to být jen krátkodobý pokles. Odborník by ti mohl pomoct, ale buď opatrný, můžeš narazit na další podvodníky.

Když jde o ochranu dalších investic, diverzifikuj portfolio a neinvestuj víc, než jsi ochotný ztratit. Pokud jsi opravdu přišel o větší částku a podezříváš podvod, můžeš to nahlásit policii nebo regulačním orgánům ve tvé zemi. Taky zkus hledat právní pomoc; někdy se dá něco získat zpět, ale záleží to na konkrétní situaci.

Celkově buď obezřetný a nezapomeň, kryptoměny nejsou bez rizika.

158 slov
1.6 minut čtení
9. 9. 2022
Zuzana Švecová
Zuzana Švecová

Předně, klid. Měj na paměti, že investice do kryptoměn jsou vždycky riziko. Pokud máš obavy z podvodu, zkus se podívat na hodnocení té kryptoměny na různých fórech, Redditu nebo Twitteru. Zjisti, co říkají ostatní investoři, a jestli jsou nějaké varování od odborníků. Rychle prodat může být dobrý nápad, pokud si fakt myslíš, že to jde do kytek. Na druhou stranu, pokud je to dočasný pokles a budoucnost vypadá slibně, můžeš zkusit počkat. Zjisti, jestli je nějaký tým za projektom a jaké mají plány do budoucna.

Pokud jsi investoval větší částku a máš pocit, že se jedná o podvod, určitě to nahlas někam – třeba na policii nebo finančnímu úřadu. V některých zemích existují i organizace zaměřené na podvody s kryptoměnami. Možná se ti podaří dostat zpět alespoň část peněz. Ale počítej s tím, že to může být složité.

Zkus se taky poradit s někým, kdo má zkušenosti s kryptoměnami a právem – třeba nějaký odborník nebo právník specializující se na finance. Vždycky je dobré mít někoho, kdo ti může pomoct se zorientovat ve všech těch možnostech a udělat nejlepší rozhodnutí. Hlavně si dej pozor na další investice a radši si udělej pořádný průzkum předtím, než zase něco koupíš.

196 slov
2 minut čtení
27. 2. 2024
Václav Jirka
Václav Jirka