Charts.cz/Fórum/Můžu používat automatizované nástroje k investování do akcií a jak na to?

Můžu používat automatizované nástroje k investování do akcií a jak na to?

Zajímalo by mě, jestli je v současné době běžné používat automatizované investiční nástroje pro obchodování s akciemi. Četl jsem o různých robotech a platformách, které prý pomáhají lidem investovat lépe a efektivněji, ale nejsem si úplně jistý, jak to vlastně funguje. Je pravda, že tyto nástroje mohou snížit riziko při obchodování? Jaké jsou nejlepší automatizované nástroje, které bych měl zvážit? Mám strach, že bych mohl ztratit peníze, pokud nebudu mít dostatečné znalosti o trhu. Je tedy nutné mít nějaké předchozí zkušenosti s investováním nebo se mohu hned pustit do používání těchto technologií? Také by mě zajímalo, jak dlouho trvá nastavit takový automatizovaný systém a co všechno je potřeba k tomu mít. Jsou nějaké skryté poplatky, které bych měl mít na paměti? A co když se trh změní – jak se tyto nástroje přizpůsobují novým podmínkám? Všechno to vypadá velmi lákavě, ale mám pocit, že mám víc otázek než odpovědí. Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s automatizovaným investováním.

159 slov
1.6 minut čtení
30. 9. 2024
Alois Švec
Alois Švec

Automatizované investování je teď fakt populární, dost lidí to používá. Ty roboti a platformy ti můžou ušetřit čas a pomoci s diversifikací portfolia. Většinou to funguje tak, že si nastavíš nějaké parametry a algoritmus pak obchoduje za tebe. Může to snížit riziko, ale není to úplně bez chyb, trh je nevyzpytatelný.

Co se týče nástrojů, hodně lidí zmiňuje třeba robo-advisory jako Betterment nebo Wealthfront. Případně můžeš zkusit tradingové platformy jako eToro nebo Robinhood, kde si můžeš nastavit automatizované příkazy. Zkušenosti s investováním mít nemusíš, ale trochu znalostí o trhu se hodí.

Nastavení systému obvykle nezabere moc času, většinou pár kliknutí a můžeš začít. Ale pozor na poplatky, některé platformy si berou procento z tvého zisku nebo mají měsíční poplatky. A co se týče tržních změn, většina těchto nástrojů má nějaké mechanismy na přizpůsobení, ale stejně je dobré to čas od času kontrolovat sám.

Takže jo, vypadá to lákavě, ale buď opatrný a informuj se pořádně předtím, než investuješ.

156 slov
1.6 minut čtení
8. 10. 2024
Patrik Bezděk
Patrik Bezděk

K automatizovaným nástrojům pro investování do akcií se dneska dost lidí uchyluje. Je to hlavně kvůli tomu, že ti roboti a platformy dokážou analyzovat trhy a provádět obchody mnohem rychleji než člověk. Sice to může snížit riziko, ale pořád je dobrý mít aspoň základní znalosti o tom, co děláš. Mnoho lidí začíná s platformami jako je Robinhood, eToro nebo třeba Wealthfront, což jsou celkem uživatelsky přívětivé a mají i nějaké funkce automatizace.

Nastavení takového systému většinou není složité, většina platforem tě provede krok za krokem. Ale pozor na poplatky! Některé mohou mít skryté náklady na obchodování nebo správu účtu, což ti může sníst zisky.

Co se týče přizpůsobení se trhu, většina těchto nástrojů má algoritmy, které se učí a adaptují, ale nemůžeš 100% spoléhat na to, že to bude fungovat pořád. Takže jo, můžeš začít hned, ale buď obezřetný a sleduj to, jak to funguje. Učení se o trhu je fajn rozhodně, i když začneš s automatizací.

157 slov
1.6 minut čtení
9. 12. 2024
Vladimíra Holušová
Vladimíra Holušová